Hrvatski Medijski Servis

SUĐENJE LIJANOVIĆU: Svjedok ne zna jesu li optuženi uplaćivali donacije za stranku

Pred Županijskim sudom u Tuzli, u nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, koje se tereti za zlouporabu položaja, svjedok Ante Juri je kazao da se Narodna stranka Radom za boljitak financirala iz proračuna, članarinama i pojedinačnim donacijama, prenosi BIRN BiH.

Juri, koji je kao svjedok pozvan po odluci Sudskog vijeća, na pitanje predsjedavajuće sutkinje Vildane Helić, nije se mogao sjetiti jesu li Lijanović ili Šakić uplaćivali donacije za stranku.

“Za svaku donaciju postoji ime i prezime tko je uplatio, jer je to bila obveza prema Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Sve je išlo na račun. Nije se plaćalo u gotovini. Ne mogu se trenutno sjetiti pojedinačnih uplata, ali se sve može provjeriti”, rekao je Juri prema čijim je riječima sustav uplata za stranku bio centraliziran, a u središnjici stranke su uvijek znali ako je bila uplata za neki njen županijski odbor.

“Maksimalne uplate su bile do 10.000 za osobe koje nisu članovi stranke, a do 15.000 maraka za članove stranke. Nije mi poznato da je netko imao veće i značajnije uplate”, kazao je Juri.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno sa savjetnikom Stipom Šakićem za zlouporabu položaja i ovlasti u svezi nezakonitosti pri dodjeli poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do konca 2014. godine. U istom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, bivši zastupnik u Skupštini TŽ-a, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivnje, osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

Na jučerašnjem ročištu je došlo do izmjene Šakićevog odvjetnika. Kako je obrazloženo, odvjetnica Lejla Džindo je tražila razrješenje iz zdravstvenih razloga te je, istodobno podnijela zahtjev za ispis iz Odvjetničke komore. Novi Šakićev odvjetnik po službenoj dužnosti bit će Amir Meši./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte