Hrvatski Medijski Servis

Sud BiH ponovno će odlučivati o izručenju Mamića

Nakon što je u Ministarstvo pravde BiH stigao službeni zahtjev za izručenjem bivšeg izvršnog direktora Nogometnog kluba “Dinamo” Zdravka Mamića, od strane Ministarstva pravosuđa Hrvatske, Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine preinačilo je prvostupanjsku Odluku Suda o ne izručenju Zdravka Mamića.

Prema riječima Mamićeva odvjetnika, Zdravka Rajića ništa se tu suštinski nije promijenilo osim što su iz Izvanraspravnoga vijeće Suda BiH odbili zatraženi pritvor za Zdravka Mamića te najavili da će o postupku ponovno odlučivati u Sudu BiH, sada po molbi pravosuđa Republike Hrvatske.

Podsjetimo, prvo ročište na kojem je utvrđeno da je Zdravko Mamić državljanin Bosne i Hercegovine upriličeno je po drugoj proceduri i svi relevantni dokazi pokazali su da nema uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj. To je bilo postupanje Suda Bosne i Hercegovine po međunarodnoj potjernici koju je izdala Hrvatska, a na osnovu koje su pripadnici Državne agencije za istragu i sigurnost (SIPA) uhitili Zdravka Mamića u Međugorju prošli tjedan.

Iz ministarstva pravde BiH za HRT potvrđeno je kako oni nemaju službeno saznanje o Odluci Izvanraspravnoga vijeća Suda BiH kojim se ukida prethodno rješenje o ne izručenju. Potvrdili su da su uputili službeni zahtjev za izručenje Zdravka Mamića, o kojemu, tek sada treba odlučivati Sud BiH i to u zakonom propisanoj proceduri. Također su potvrdili da je točno da konačnu Odluku o izručenju donosi, prema važećim propisima, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ali su isto tako napomenuli kako se u takvim situacijama on uvijek vodi odlukom Suda BiH.

Dnevni Avaz je objavio kako će o Mamićevu izručenju Hrvatskoj odlučivati izvanraspravno vijeće Suda BiH koje je uvažilo žalbu Tužiteljstva zbog činjenice da je odluku u tom predmetu sama donijela sutkinja Tatjana Kosović, a ne sudsko vijeće.

Županijski sud u Osijeku za Mamićem je raspisao međunarodnu tjeralicu nakon što je pobjegao iz Hrvatske uoči izricanja prvostupanjske presude kojom je osuđen na šet i pol godina zatvora./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte