Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

STRAŠNO Tenkovske cijevi uperene u katoličku katedralu u Novom Sadu

Foto: Facebook

Prilikom obilježavanja Dana Vojske Srbije, srpske su vlasti jučer na trg u Novom Sadu postavile vojnu opremu, a tenkovske cijevi uperili u katoličku katedralu.

Na to je upozorilo nekoliko Novosađanana Facebooku, a sve potkrijepili fotografijama tenkova tik pred ulazom u katedralu na Trgu slobode u Novom Sadu, prenosi Max.portal.hr.

Cijev jednog tenka, vidi se na fotografijama, uperena je izravno u katedralu. Fotogrfaije objavljenje na Facebooku izazvale su zgražanje i osudu.

“Koji je idiot naredio kom idiotu da uperi tenkovsku cijev u vrata novosadske katedrale!? Kad bi u zagrebu, pešti ili sarajevu uperili top k vratima pravoslavne crkve kako bi reagirali????? SPC! Gdje je reakcija?“, piše zabrinuti građanin u grupi Volim Novi Sad.

Foto: Facebook

(Autora ove objave smo zatamnili jer je neposredno nakon što smo presnimili fotografiju Facebook profil postao nedostupan, kao i fotografija tenkova pred katedralom na Facebook stranici ‘Volim Novi Sad’)

Drugi je bio opširniji:

“Prilikom jučerašnjeg obilježavanja Dana Vojske Srbije u Novom Sadu, cijevi prisutnih tenkova, smještenih na svega desetak metara od velike novosadske katoličke katedrale, bile su, neko vrijeme, direktno uperene na ulaz u ovu novosadsku crkvu.

Kako biste se osećali da je ova zgrada Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu a ispred nje tenk hrvatske vojske sa topom uperenim u crkvu? Hajde da gledamo šta se dešava kod nas. Drugi neka rešavaju svoje probleme. Ima ih i previše.

Ne znam da li je ova naredba plod moždanih aktivnosti ministra vojnog Vulina ili Vulinovog ‘vrhovnog komandanta’, ali znam da bi obojica udarila u kuknjavu, digli dreku do neba i putem svojih nacifikovanih tabloida i televizija slali kletve i pretnje, da su, na primjer, tenkovi u Zagrebu, Sarajevu ili Prištini stali tik pred najveću srpsku pravoslavnu crkvu, sa uperenim cijevima na nju.

Zanimljivo da ni episkop bački Bulović, čiji su dvori udaljeni svega nekoliko desetina metara, a koji je, svojevremeno, tražio izmešatnje “Zmajevih dječjih igara” jer mu “smeta buka” prisutne djece, jučer nije imao problem sa bukom tenkova, niti sa činjenicom da su njihove cevi bile direktno uperene na ulaz komšijske crkve.

Ovaj potez srpskih vlasti u višenacionalnom Novom Sadu očituje ili totalni idiotizam, ili ekstremnu bahatost, ili fašistoidni um. A ponajprije će biti da je ‘tri u jedan’!”napisao je jedan Novosađanin.

Niko ne govori da je sva tri dana koliko je trajala “izložba , oružje bilo upereno u verski objekat. Fotografije su napravljene trećeg dana poslepodne. Cev je bila okrenuta kao što je na slikama. Da je samo sekunda u pitanju, previše je./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte