Hrvatski Medijski Servis

STOLTENBERG: BiH važan partner, ali nećemo uskoro raspravljati o MAP-u

Na početku redovitog summita šefova država i vlada članica NATO pakta u Bruxellesu pored ranije najavljenih tema koje se tiču povećanja izdvajanja za obranu, odnosa prema sigurnosnim prijetnjama i izazovima jasno je poručeno da Bosna i Hercegovina neće biti tema razgovora.

Regija Zapadnog Balkana će se, ipak, djelomično naći kao dio rasprava jer će Makedoniji biti uručen poziv za početak pristupnih razgovora.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kao i inače ima pozitivan odnos prema Bosni i Hercegovini, ali sa upozorenjem u vezi sa MAP-om, javlja N1.

“Bosna i Hercegovina je naš partner i to veoma važan partner. Ne očekujem da će zemlje članice na ovom summitu razgovarati o aktivaciji MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Također vam ne mogu reći kada će se ta rasprava naći na našem dnevnom redu”, izjavio je Stoltenberg novinarima pred početak NATO summita u novom sjedištu alijanse u Bruxellesu.

Stoltenberg i ostali lideri će pored već navedenih tema razgovarati i o tome kako premostiti razlike te kako ojačati NATO strukturu. Članice NATO-a su obećale da će u razdoblju 2018-2024 investirati dodatnih 266 milijardi dolara kako bi se dostiglo izdvajanje od 2% GDP-a po zemlji članici./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte