Hrvatski Medijski Servis

Stalno vam smrdi iz usta? Da, zvuči grozno, ali nikada ne bi pomislila da su ovih pet stvari glavni krivci

Foto: Infozonet.rs

Malo kome ujutro dah miriše po cvijeću, ali to je normalno jer preko noći ne pijemo vodu i proizvodnja sline je minimalna, prenosi Net.hr.

Bakterije se tada više množe pa uzrokuju neugodan miris iz usta koji se lako rješava pranjem zubi i čašom vode s malo meda i limuna.
No, ako te stalno muči neugodan zadah, a ne pušiš, ne jedeš tonu češnjaka i redovito pereš zube, možda je razlog nešto od ovoga:

Kamenje u krajnicima 

Američki nacionalni centar za biotehnologiju otkrio je da 75 posto bolesnika s visokom koncentracijom sumpora u ustima ima kamenje u krajnicima. Ono je zapravo mješavina bakterija i ostataka hrane koja se taloži u stražnjem dijelu grla, odnosno skuplja se u krajnicima.

Rješenje za ovo je, dakako, redovita higijena zuba i usne šupljine što podrazumijeva četkanje i korištenje zubnog konca. Također, dobro je s vremena na vrijeme progrgljati malo sode bikarbone otopljene u vodi kako bi se usta dezinficirala.

Žvake i bomboni za osvježavanje daha

Toga nismo svjesni, ali oni sadrže puno šećera za kojim su bakterije potpuno lude. Žvake i bomboni su super za trenutačno maskiranje zadaha, ali ne i na duge staze. Osim četkanja zubi, četkaj i jezik na koji je također plodno tlo za ostatke hrane i bakterije.

Svjež zrak

Možda zvuči čudno, ali Reader’s Digest kaže da previše hladnog zraka zimi isušuje usta i pogoršava dah.

Tonzilitis

Tonzilitis je upala krajnika obično uzrokovana bakterijom streptokokom. Možda je najbolje rješenje ukloniti oba krajnika.

Pretilost

Istraživači sa Sveučilišta u Tel Avivu otkrili su da je pretilost usko povezana s halitozom – konstantnim lošim zadahom čiji je uzročnik apneja u snu, teško disanje i konzumiranje nezdrave hrane.
Ako si primijetila da netko ima problema sa zadahom, suptilno mu to napomeni.

Iako se čini nepristojnim, možda stvar nije samo u nehigijeni zubi. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte