Hrvatski Medijski Servis

SRBIJANSKI PREDSJEDNIK VJERUJE U ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST: ‘Ništa nije važnije od mira između hrvatskog i srpskog naroda’

Foto: Hina

Regija jugoistočne Europe počiva na miru između hrvatskog i srpskog naroda i ništa nije važnije od toga, poručio je u utorak u Zagrebu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dodajući da vjeruje u zajedničku budućnost dva naroda, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je trajni otvoreni međudržavni dijalog Hrvatske i Srbije od najveće važnosti te da on predstavlja put u budućnost.

»Ova regija počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda i ne postoji važniji odnos. Zato će Republika Srbija uložiti sve svoje napore da čuva mir s Hrvatskom, s hrvatskim narodom, da uložimo u stabilnost, ali i da čuvamo svoj identitet«, rekao je Vućić u svom obraćanju na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Lisinskom.

Najavio je da će uskoro uputiti poziv predsjednici da posjeti Srbiju. »Ona će moći pokazati hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, što je sve napravljeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji«, kazao je.

»Potrudit ćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u općinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mjestu. Nećemo to skrivati od srpske javnosti. Njihov bolji život značit će veću sigurnost za sve vas ovdje u Hrvatskoj«, rekao je Vučić.

»Obećajem da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i dat ćemo sve od sebe da razumijemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo…da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mjestima kako bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo«, izjavio je Vučić.

Grabar-Kitarović rekla je u svom obraćanju na skupštini SNV-a da je Vučićev posjet »izraz našeg zajedničkog uvjerenja da, bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu opterećivati, imamo dužnost postaviti osnove trajnog dijaloga i suradnje, koje neće moći poremetiti povremeni ekscesi i incidenti«.

Istaknula je da je to prvenstveno u interesu bilateralnih odnosa, ali i u interesu uspjeha političkih i gospodarskih procesa u jugoistočnoj Europi kao prostora mira, stabilnosti, suradnje i razvoja. »Želim vjerovati da smo ovih dana ojačali osnove ostvarivanja toga cilja. Budući dani, nadam se, pokazat će to konkretnim i mjerljivim rezultatima, na dobrobit i Hrvata i Srba, na dobrobit državama Srbiji i Hrvatskoj«.

Podsjetila je da je Hrvatska od početka svoje samostalnosti posebnim zakonima i na mnoge praktične načine radila na unaprjeđenju prava i životnih uvjeta srpske manjine, posebice povratnika.

»Naša je zadaća učiniti da ta činjenica bude sve vidljivija u svakodnevnom životu. Isto to kao Hrvatica i hrvatska predsjednica želim za Hrvate u Srbiji. Stoga je trajni otvoreni međudržavni dijalog Hrvatske i Srbije od najveće važnosti. To je put u budućnost koju želimo našim zemljama i narodima, samim tim i najbolja zapreka ponavljanju tragedija, koje su naša dva naroda tako skupo stajala«./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte