Hrvatski Medijski Servis

SPLIT: Konferencija o mehanizmima civilne zaštite Europske unije

Konferenciji “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana,” koja se u srijedu održava u Splitu, ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je istaknuo kako Hrvatska podržava nove mehanizme Europske unije u civilnoj zaštititi jer se Europa suočava sa sve većim sigurnosnim i izazovima prirodnih katastrofa, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides je istaknuo kako je “Rescue” i politički projekt jer se njime štite ljudski životi, a EU mora štiti svoje građane. “Kapaciteti ‘Rescue’ neće biti u Bruxellesu nego će biti decentralizirani i blizu kriznih područja kako bi se što učinkovitije reagiralo na požare, poplave, potrese ili epidemije”, kazao je Stylianides.

Hrvatska, kazao je, ima iskustva u aktivnostima protiv požara, poplava, pokazala je i solidarnost sudjelujući u pomaganju drugim zemljama koje su zahvaćene prirodnim katastrofama.

“Solidarnost čini Hrvatsku velikom zemljom,” rekao je. “Nijedna zemlja ne može se sama boriti protiv prirodnih katastrofa i treba nam zajednički europski odgovor na te katastrofe i međusobna solidarnost”, poručio je Stylianides.

“Dolazak povjerenika Stylianidesa u Split te njegovi razgovori s ministrom Božinovićem, uspostavljenim kontaktima sa gradskim i županijskim vlastima, kao i sveprezentacije koje smo danas čuli od nadležnih službi iz sustava civilne zaštite približiti će građanima novi instrument rescEU, koji je upravoinamijenjennjima” naglasila je zastupnicaZovko.

Podsjetimo kako se zastupnica Zovko kao izvjestiteljica zamišljenje o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu u ime Odbora za razvoj (DEVE) snažno zalagala za usvajanje ovog izvješća u obliku koji će biti u interesu Republike Hrvatske injezinih građana, a današnja konferencija je plod njezinog višemjesečnog rada u Europskom parlamentu koja je imala za cilj predstaviti mogućnosti koje će biti dostupne kroz korištenje ovog instrumenta.

Dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ te Petra Jurić, zapovjednik PVP Mostar također su sudjelovali na konferenciji koju je organizirala Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, okupila je niz relevantnih stručnjaka s područja civilne zaštite iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U obraćanju nazočnima, Herceg je istaknuo kako Vlada HNŽ putem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo ulaže velike napore i sredstva kako bi osigurala učinkovitu zaštitu građana i imovine. Svoje napore na tom tragu čini sukladno najboljim europskim praksama oslanjajući se na tri ključna čimbenika: prevencija, pripravnost i odgovor.

Na marginama konferencije, Herceg se sastao s Christosom Stylianidesom, povjerenikom za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije, s kojim je razgovarao o europskom putu Bosne i Hercegovine i mogućnostima korištenja EU fondova, poglavito u području civilne zaštite, te o mogućem angažiranju pričuvnih resursa civilne zaštite na europskoj razini (rescEU) na području Hercegovine./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte