Hrvatski Medijski Servis

Spašen teško ozlijeđeni češki planinar na Čvrsnici

Fahrudin Solak, direktor Federalna uprave civilne zaštite, za Anadolu Agency (AA) je potvrdio da je od ranih jutarnjih sati na planini Čvrsnici u tijeku bila operacija spašavanja teško ozlijeđenog češkog planinara, koji je sa mjesta nesreće uspješno izvučen helikopterom i prevezen na aerodrom u Mostaru.

Evakuacija češkog državljanina odvijala se na Čvrsnici u predjelu kanjona Zli potok, na lokalitetu Grabovica.

“Radi se o vrlo nepristupačnom terenu, otprilike nekih pet sati hoda do mjesta gdje se dogodila nesreća. U petak kasno popodne je došlo do nesreće. Muškarac i žena, češki državljani, bili su sami na spomenutom lokalitetu, gdje su planinarili. Muškarac je doživio težak pad sa litice. Ozljede su izuzetno opasne, otvorene frakture glave, ruku, nogu i kičme. Žena je uspjela doći do prvih ljudi negdje oko ponoći i tada je odmah poslana ekipa Gorske službe iz Jablanice. Trebalo im je četiri sata da dođu do čovjeka. Pružili su mu prvu pomoć i uradili imobilizaciju. Kada je to završeno nije bilo mogućnosti da se odatle nosi, jer takav put ne bi preživio. Bilo koji drugi transport osim helikoptera ne dolazi u obzir“, kaže Solak i dodaje:

“Trenutno je helikopter sletio na mostarski aerodrom odakle će biti prevezen u klinički centar. Operacija je bila vrlo složena s obzirom na to da je riječ o kanjonu, i sve je bilo na pilotima i njihovim sposobnostima. Čovjeka je trebalo izvući kao podvodni teret ispod helikoptera i unijeti ga u letjelicu. Srećom, sve se uspješno završilo i helikopter je stigao na aerodrom, gdje su ozlijeđenog preuzele ekipe hitne pomoći, koje su bile spremne na aerodromu u Mostaru, odakle će ga transportirati prema kliničkom centru.“/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte