Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

SOBRANJE POTVRDILO USTAVNE PROMJENE: Makedonija dobila novo ime!

Foto: Reuters/PIXELL

Makedonski parlament izglasao je promjenu imena Makedonije pa će se tako odsad zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Promjene ustava izglasalo je ukupno 80 zastupnika Sobranja od njih 120, a Grčka će zauzvrat odblokirati euroatlantske integracije te države, javlja Reuters.

Glasanje je uslijedilo nakon višesatnog uvjeravanja zastupnika VMRO-DPMNE stranke da odstupe od svojih stavova i podrže ustavne promjene koje će im otvoriti vrata za ulazak u Europsku uniju i NATO savez.

Prvi put se glasalo korištenjem elektronskog sustava, ali se na inzistiranje šefa zastupničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovno glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika.

Tijekom prvog glasanja zastupnici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mjesta i stali pored zida sale da bi se vidjelo tko glasa, a pojedinačno glasanje zahtijevali su jer su sumnjali u elektronski sustav glasanja.

U prvom i drugom glasanju ‘za’ je bilo 80 zastupnika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano dijelom zastupnika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih stranaka, dok je u drugom glasanju 39 zastupnika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sjednici na kojoj se o prijedlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmjenama u skladu s Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutarnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor s Grčkom./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte