Hrvatski Medijski Servis

SMIJENJEN DNS-OV MINISTAR U VLADI RS-A: Hoće li opstati entitetska koalicija SNSD-a i DNS-a?

Foto: Vlada RS

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović obavijestila je danas članove Vlade da je izvršila promjenu u sastavu Vlade Republike Srpske tako što je razriješila Danu Maleševića, ministra obrazovanja i kulture.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ovlastila je Alena Šeranića, ministra znanosti i tehnologije u Vladi Republike Srpske, da zbog razrješenja ministra obrazovanja i kulture Dane Maleševića, vrši dužnost ministra obrazovanja i kulture u Vladi Republike Srpske, do izbora novog ministra obrazovanja i kulture, a najduže u roku od 90 dana, javlja N1.

Cvijanović je ranije zatražila mišljenje predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

“Zatraženo je mišljenje u vezi smjene ministra Maleševića. Ja sam dao negativno mišljenje”, rekao je za N1 Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS iz DNS-a.

Za sada nema objašnjenja zašto je Malešević smijenjen kada je kraj mandata i svakako se očekuje izbor nove entitetske Vlade.

Lider DNS-a Marko Pavić ranije je rekao da smjena DNS-ovih kadrova neće više biti bez prethodne analize i pristanka DNS-a. Milorad Dodik mu je odgovorio da će smjene biti nastavljene.

Smjenom Maleševića produbljena je kriza između koalicijskih partnera SNSD-a i DNS-a koji bi trebali formirati i buduću vlast u RS-u Međutim, posljednjih dana, odnosi između dvije stranke su se zakomplicirale.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da je posvećenost ove stranke koaliciji sa DNS-om iskrena i da ne traže ništa drugo do suradnje, ali na zdravim osnovima.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, je poručio da će DNS zaštititi svoje kadrove, tvrdeći da je DNS vrlo savjesno uradio svoj koalicioni dio posla i ponašao se prema ranijim dogovorima.

“Smatramo da su te smjene ishitrene. Izražavamo nezadovoljstvo smjenom. To sam s predsjednikom Dodikom usuglasio. Nema smjena bez zajedničkog dogovora. Mi u Demokratskom narodnom savezu smo spremni sami mijenjati kadrove, ako je to potrebno”, rekao je Pavić./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte