Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

SKANDALOZNO Pismo SDA-ovih podvaljivača stiglo u EP- dobili ga svi osim hrvatskih zastupnika

Pismo kojeg su jučer neovlašteno poslala dvojica dužnosnika SDA, zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH Šefik Džaferović i Safet Softić dobili su svi zastupnici Europskog parlamenta, osim hrvatskih, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatski zastupnici, začuđeni su, što i oni nisu dobili pismo, budući se tiče Republike Hrvatske, saznaje HMS.

Podsjetimo, Džaferović i Softić uputili su jučer pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, zastupnicima EP, te dužnosnicima Europske komisije u kojem, u ime BiH, traže zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta.

Džaferović i Softić u pismu navode, kako je Hrvatska dužna osigurati “morski koridor” BiH do otvorenog mora, što se izgradnjom Pelješkog mosta, kako tvrde, onemogućava. Izgradnju pelješkog mosta oni, u ime BiH, uvjetuju osim osiguranjem međunarodnog pomorskog koridora naše zemlje do otvorenog mora,  utvrđivanje morske granice između dviju država. Tvrde i kako nije točno da Hrvatska gradi pelješki most na svom teritoriju

Dvojica dućnosnika SDA traže od Europske unije “posredovanje u rješavanju spora između BiH i Hrvatske”.

Podsjetimo, slično pismo, europskim dužnosnicima, ali i hrvatskom ministru mora, prometa i komunikacija Olegu Butkoviću nedavno je, u ime BiH, uputio, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, također, SDA-ov dužnosnik, na što je ministar pravde BiH Josip Grubeša bio primoran spomenute dužnosnike pismeno obavjestiti da Osmanović ne predstavlja BiH.

Reagirajući na postupak dvojice kolega predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čola za Hrvatski Medijski Servis je kazao kako Džaferović i Softić ne mogu predstavljati državu BiH, te kako njihov postupak predstavlja “produbljivanje agonije i daljnje urušavanje ugleda i međunarodnog imidža BiH koji je već uvelike narušen”.

– Meni kao predsjedatelju Doma naroda ne bi nikada palo na pamet da pišem bilo komu nešto što prethodno nije usuglašeno. Oni koji se najviše zaklinju u BiH, ovakvim postupanjem je, zapravo, ruše. To je, po mom mišljenju, nedopustivo i treba vidjeti kako ovome stati u kraj, kazao  je Čolak.

Najavio je kako će najvjerojatnije danas on i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto uputiti pisma na adrese primatelja pisama gospode Sotića i Džaferovića, kako bi im dali do znanja da ova dvojica pojedinaca ne predstavljaju BiH, niti su njihovi stavovi- stavovi BiH.

On nije isključio ni mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv dužnosnika SDA, zbog zloporabe položaja.

-U svakom slučaju mislim da ovome treba stati na kraj, jer ovo gubi svaki smisao i ne samo da ne doprinosi stabiliziranju političkih prilika u BiH, već ih još više usložnajva. Bojim se ako ovo ne prestane da se može izroditi u nešto što neće biti dobro niti za BiH, niti za bilo koji narod u BiH, kazao je Čolak.

Zastupnica u Europskom parlamentu BiH Željana Zovko kazala je za Hrvatski Medijski Servis kako bi hrvatski zastupnici voljeli da umjesto ovakvih pisama pojedinaca Europskom parlamentu iz BiH stignu odgovori na Upitnik Europske komisije, kako bi mogli zagovarati kredibilnu kandidaturu Bih za članstvo u EU/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte