Hrvatski Medijski Servis

SITARSKI ZA HMS: Da se u BiH primjenjuju europski standardi GS bi odgovarao za govor mržnje i klevete

Priopćenje Građanskog saveza je na više razina u suprotnosti s elementarnom logikom, činjeničnim stanjem, općeprihvaćenim moralnim normama, pa i političkom realnošću i manirama pristojne javne komunikacije, smatra Milan Sitarski političaki analitičar Instituta za društveno politička istraživanja iz Mostara.

Podsetimo Građanski savez BiH, bošnjačka stranka koju su utemeljili bivši dužnosnici SDP-a i DF-a Reuf Bajrović i Emir Suljagić jučer je u priopćenju za javnost HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koji omogućava konstitutivnim narodima da mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda nazvao “pokušajem revizije Haške presude šestorici bh Hrvata”, koji “demokratsku većinu stavlja u političke dretelje i heliodrome”.

-Javnost u BiH mora biti svjesna da su izmjene izbornog zakona posljednja linija obrane mogućnosti da u BiH zaživi civilizirana građanska država jednakih građana, priopćio je GS.

U priopćenju su naveli i kako je “HDZ presudom u Haagu i službeno upisan na stranice povijesti na kojima počiva nacizam i fašizam, kao i Miloševićev velikosrpski nacionalizam”. Osudili su i “organiziranu histeriju i negiranje pravosudinh činjenica utvrđenih u Haškom sudu” od strane predsjednice i premijera Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića.

-Masovno i organizirano slavljenje ratnih zločinaca i njihovih djela, koji uključuju ubojstva djece, žena i staraca, su od Republike Hrvatske napravile neo-ustašku banana republiku koja je sramota današnje EU koja počiva na porazu toga što se u RH danas slavi”, naveli su u priopćenju GS-a.

Nacisti zbog kritike

Sitarski u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kaže kako je Građanski savez najviše dužnosnike susjedne Hrvatske, punopravne članice EU, nazivao nacistima i fašistima samo zato što se u naglašeno kritičkom tonu izjašnjavaju o posljednjim presudama Haškog tribunala, a cijela se ta država naziva „neo-ustaškom banana republikom“.

-Neću ponavljati već svima jasne manjkavosti tih presuda, ali ću podsjetiti dužnosnike Građanskog saveza da je jedna od ključnih značajki suvremene Europe, pa i Europske unije – zabrana cenzure, tj. zabrana uvođenja zabrane izjašnjavanja bilo koga o postupcima vlasti, uključujući i sudske, makar one bile i međunarodne, naglašava Sitarski.

U te značajke, napominje, spada i odgovornost za javnu riječ, koja podrazumijeva da se za pripisivanje pogrdnih i uvredljivih kvalifikacija bilo kome, pa i dužnosnicima susjedne države koji se odbijaju pokoriti novim cenzorima, nasljednicima nekadašnjih, mora odgovarati pred sudovima, neovisnim naravno.

Sitarski se nada da će vrhušku GS-a barem taj strah od sudskog progona za govor mržnje i klevetu navesti da se vrate na pristojnu stranu javne scene, ako su već potpuno indiferentni prema poboljšanju međudržavnih i međunacionalnih odnosa.

-Na žalost, čak i naznake takve nade gasi stav GS-a da je „najava revizije presude u Hagu ustvari HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona BiH“, jer nedvojbeno svjedoči o već ranije najavljivanoj mogućnosti da se ionako opskurne haške presude dodatno politički zlouporabe za održavanje Hrvata u BiH u statusu tek formalno konstitutivnog naroda, kome bošnjačka numerička većina uvijek po svojoj volji može oduzeti elementarno pravo na legitimno političko zastupanje u za to predviđenim tijelima vlasti, ističe politički analitičar Instituta za društveno politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski za Hrvatski Medijski Servis.

Karamatić bez komentara

Predsjednik HSS BiH i izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić odbio je komentirati jučerašnje priopćenje Građanskog saveza.

– Ispod svake ljudske i političke razine je komentirati priopćenje stranke čiji je osnivač Reuf Ifon, kratko je za HMS kazao Karamatić./HMS/

About the Author
  1. nagasakiReply

    Teška srca priznajem da je komedijant Karamatić u pravu: Građanski savez je, srećom, marginalna stranka. Perjanice te stranke imaju, nesumnjivo, velike ambicije a slabu opremu, realno. Kao takvi, predmet su sveopšte sprdačine… Stoga se ne treba referirati na njihove pamflete, koji ispaljuju isključivo u svrhu lične promocije.

  2. EkhbertReply

    Izglasati rezoluciju u hrv. Saboru kojom se tvrdi da se BiH pretvorila u okupirani teritorij Srba i Bošnjaka, koji se treba razbiti, odnosno pronaći diplomatski jezik kojim bi razbijanje BiH postalo korektan cilj u ovom specijalnom ratu. Razbijanjem BiH razbija se i ova presuda, van pameti je što RH Državni Vrh i dalje podržava ovaj neprijateljski teritorij.

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte