Hrvatski Medijski Servis

Selfie bi uskoro mogao detektirati rak gušterače uz pomoć posebnih naočala i aplikacije

Foto: Paul G. Allen School/Screenshot Youtube

Uskoro selfie više neće biti samo selfie, već će spašavati živote. Aplikacija će uz pomoć naočala, koje morate staviti na oči, odrediti koje boje su vaše bjeloočnice, odnosno jesu li možda poprimile žutu boju, koja ujedno označava žuticu, a time i prve simptome problema s gušteračom i jetrom, prenosi Net.hr. 

Kakva revolucija 

Aplikacija uspoređuje boju očiju s bojama na naočalama i govori je li razina bilirubina u vašim očima normalna. Ukoliko je bjeloočnica žuta ili ima žute mrlje, to znači i da je bilirubin povećan, a samim time i da imate problem s jetrom ili gušteračom, a ovo je ujedno i jedan od prvih znakova raka gušterače.

Za ovaj revolucionarni izum zaslužni su istraživači na Sveučilištu u Washingtonu, a aplikacija se zove BiliScreen. Isprobana je na 70 ljudi, a ispravne rezultate je pokazala čak 90 posto vremena. Njezina prednost je što se može koristiti u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Sam cilj je naravno da se opasnost prepozna i prije vremena, kako bi se mogle odmah poduzeti određene mjere. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte