Hrvatski Medijski Servis

ŠEF NJEMAČKE DIPLOMACIJE Gabriel: Prisutna akutna opasnost rata u 2018.

Foto: Twitter

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u Münchenu da se svijet početkom 2018. suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i prijetnjom velikih sukoba u različitim regijama.

U međunarodnoj politici trenutačno se osjeća nedostatak predvidivosti i pouzdanosti, rekao je Gabriel drugog dana konferencije o sigurnosti u glavnom gradu Bavarske. Rat u Siriji postaje akutna opasnost za naše bliske partnere, dodao je šef njemačke diplomacije misleći na članicu NATO-a Tursku.

Govoreći o nuklearnoj krizi na Korejskom poluotoku, rekao je da Zimske olimpijske igre mogu tek privremeno ublažiti ekstremno opasnu eskalaciju povezanu sa sjevernokorejskim nuklearnim programom.

Od ostalih prijetnji Gabriel je spomenuo ambiciju Kine za globalnom dominacijom, rusku upotrebu vojne moći te rastući nacionalizam i protekcionizam.

Na neformalnom sastanku čelnika iz 80 zemalja govorila je britanska premijerka Theresa May, koja je predložila novi sporazum o sigurnosti s Europskom unijom. Tvrdi da će London i nakon što napusti Uniju štititi Europu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, odgovorio joj je da nakon Brexita treba zadržati sigurnosni most, ali da to ne treba miješati s drugim pitanjima.

Sudionicima konferencije obratili su se i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te premijeri Poljske, Austrije i Turske Mateusz Morawiecki, Sebastian Kurtz i Binali Yildrim. Na konferenciji sudjeluju i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar obrane Damir Krstičević./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte