Hrvatski Medijski Servis

ŠEF MISIJE OESS-A Za Bertona problem županijska ministrastva obrazovanja

Šef Misije OESS-a u BiH, američki dipolmata, Bruce Berton smatra da je sustav obrazovanja “dvije škole pod jednim” krovom uspostavljen s najboljom namjerom, ali da to nije trebalo ostati permanentno stanje.

Kao pozitivan primjer istaknuo je slučaj u Jajcu, gdje su se učenici sami protivili segregaciji te privukli pažnju međunarodne zajednice. – OESS obavlja mnogo posla na lokalnoj razini i taj rad ne dospijeva uvijek u javnost, ali je jako važan, jer se radi na dijalogu koji će nakon izvjesnog vremena donijeti promjene – kazao je Berton novinarima danas u Sarajevu.

Također je istaknuo da je pitanje bosanskog jezika u Republici Srpskoj neustavno te da će o toj temi na sastancima razgovarati s vlastima iz RS-a.

Kao jedan od problema Beron je identificirao postojanje pojedinačnih županijskih ministarstva obrazovanja te Federalno ministarstvo obrazovanja koje nema toliki utjecaj da bi primijenili neke od politika rada.

Podsjetimo, prema Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH FBiH obrazovanje u Federaciji BiH je u nadležnosti županija, dok je Ustavni sud Federacije BiH federalno ministarstvo obrazovanje proglasio neustavnim./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte