Hrvatski Medijski Servis

ČUDO NEVIĐENO Sve što kaže slaže, a ne trepne, pogledajte

Šef kluba SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Elvir Karajbić govorio je za TV1 o SDP-ovom i DF-ovom zajedničkom prijedlogu izmjena Izbornog zakona (točan naziv dokumenta je
prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji BiH) kojeg su ove dvije stranke jučer uputile u Federalni parlament, iako je izborno zakonodavstvo nadležnost BiH) obilato lažući i obmanjujući javnost, u svakoj izgovorenoj rečenici.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Već u prvoj rečenici Karabajić je gledatelje slagao, a da ni trepnuo nije. Kazao je kako se njihovim prijedlogom pokušava provesti presuda Ustavnog suda BiH koja je “jasno rekla da iz svakog kantona mora biti izabran delegat u Domu naroda iz svakog konstitutivnog naroda”. Što je Karabajić slagao?

Ustavni sud BiH, u presudi po apelaciji Bože Ljubića, naime, nije presudio da se iz svakog kantona bira po jedan predstavnik konstitutivnog naroda ako takav postoji u županijskoj skupštini, već proglasio neustavnom i stavio izvan snage, dakle, poništio, izbrisao, upravo tu odredbu, jer omogućava, što je do sada bio slučaj, da jedan narod drugome izabere predstavnike u Dom naroda Parlamenta FBiH.

SDP i DF sada ponovo predlažu da se ta odredba, od Ustavnog suda, proglašena neustavnog i stavljena izvan snage, vrati u Izborni zakon uz dopunu da ukoliko u nekoj županijskoj skupštini ne postoji pripadnik nekog konstitutivnog naroda ili ostalih bira “s liste političkih stranaka onaj pripadnik konstitutivnih naroda ili ostalih koji ima najveći broj glasova a koji nije ušao u skupštinu”. SDP-ov prijedlog ne samo da ne provodi presudu Ustavnog suda, već ide korak dalje u prkošenju toj odluci- predlažući izbor i onih pripadnika konstitutivnih naroda koji nisu izabrani u županijsku skupštinu.

Predstavljajući svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona SDP-ovci se koriste klasičnom zamjenom teza. Iako njihov prijedlog znači zadržavanje stausa quo, oni ga lažno predstavljaju kao provedbu odluke Ustavnog suda, optužujući protivnike tog prijedloga da su za status quo. Pa Karabajić tako veli:

“Svakom političkom subjektu kojem je stalo do toga da se ne može blokirati implementacija izbornih rezultata vjerojatno će podržati ovaj zakon a svima onima kojima odgovara postojeće stanje i kojima odgovora mogućnost blokiranja implemenetacije izborne volje građana oni će biti protiv”.

SDP-ov Karabajić, međutim, opet obmanjuje javnost, jer Dom naroda, prema presudi Ustavnog suda ne predstavlja “volju građana” već volju konstitutivnih naroda.

Implementaciju izbornih rezulata, pak, ukoliko se ne usvoje nove odredbe Izbornog zakona sukladne presudi Ustavog suda, onemogućit će, ne ova ili ona politička stranka, kako to imputira Karabajić, već sam Izborni zakon, iz kojeg je Ustavni sud BiH izbrisao članak, kojeg SDP sada ponovo predlaže i pride odredbu u kojoj se precizno navodi broj izaslanika svakog konstitutivnog naroda i ostalih iz svake županijske skupštine. Optuživati nekog da je protiv implementacije izbornih rezulata zato što ne podržava neustavan SDP-ov prijedlog isto je kao podržavati državni udar tvrdeći da je to demokratski čin, a protivnike pučista nazivati pučistima.

SDP se, priznaje Karabajić, zalaže za građanski koncpet, ali ovo je, tvrdi, “kompromis između građanskog, čemu mi težimo, i postojećeg stanja u kojem se nalazi Federacija”. I to je jedna u nizu Karabajićevih laži ili podvala. Istina je da se radi, o pokušaju SDP-a da Dom naroda, pretvori u drugi građanski dom, pored već postojećeg Zastupničkog, a Federaciju u bošnjački entitet. I to je ta sarajevska socijaldemokracija.

Karabajić dalje “optužuje” HDZ kako svojim prijedlogom narode pokušava pretvoriti u izborne jedinice, nesvjestan kako je upravo tom izjavom potvrdio kako je HDZ-ov prijedlog u suglasju s odlukom Ustavnog suda, koji upravo narode, a ne županije, a još manje građane, smatra izbornim jedinicama za izbor Doma naroda Parlamenta FBiH.

Karabajić veli i kako su njihov prijedlog podržali i veleposlanstvo SAD i delegacija EU. No, takvu podršku javnost još nije čula. Je li i ovo slagao. Najvjerojatnije.

I nisu ovo sve Karabajićeve laži i podvale, ostale otkrijte sami kad pogledate njegov televizijski istup./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte