Hrvatski Medijski Servis

SDA: Neprihvatljiva su nam asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH

SDA odbacuje pokušaje nekih nedobronamjernih medija i nekih nebitnih političkih stranaka da se Stranci demokratske akcije  podvali navodni pristanak na asimetrična rješenja kod izbora članova Predsjedništva BiH, priopćeno je iz SDA.

U priopćenju se navodi kako SDA nikada nije promijenila stav po ovom pitanju, niti je bilo koji dužnosnik Stranke dao izjavu kakva se imputira.

-Naprotiv, svaki put smo ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvih asimetričnih rješenja. Bili smo spremni, kao uostalom i sve političke stranke u BiH, da se u okviru šire reforme Ustava BiH u travnju 2006. godine, prihvati izbor sva tri člana Predsjednistva BiH u državnom parlamentu.

Smatramo da danas nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH, te da će ostati na snazi dosadašnji izravan izbor. U ovom momentu očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu Ustava.

Političke stranke iz entiteta RS ne pristaju da se sva tri člana Predsjedništva BiH biraju u državnom parlamentu, a za SDA je neprihvatljiva bilo kakva asimetrija.

HDZ BiH kod eventualnog neizravnog izbora u državnom parlamentu insistira na dominantnoj ulozi Doma naroda što je, također, za SDA neprihvatljivo. U slučaju izbora u državnom parlamentu odluka o izboru mora biti na Zastupničkom domu.

SDA je uvijek spremna nastaviti razgovore o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona na bazi Fileovog modela tamo gdje se stalo.

Prema tome, za naredne Opće izbore ostaje izravan izbor članova Predsjedništva BiH, navodi se u priopćenju SDA./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte