Hrvatski Medijski Servis

SDA izvukla glavu iz pijeska!

SDA je napravila veliki iskorak. Kao noj koji je izvukao glavu iz pijeska. Priznali su- suglasili se s onim što hrvatski dužnosnici, ali i stranačkim politikama neopterećeni stručnjaci za izborno pravo ponavljaju mjesecima- ne izmjene li se odredbe Izbornog zakona, što ih je Ustavni suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, proglasio neustavnim, neće se moći formirati vlast u Federaciji BiH. To je priznanje sinoć, gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji, izrekao Halid Genjac, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda i predsjednik Glavnog odbora SDA.

-Ustavni sud nakon presude po apelaciji Bože Ljubića, treba početkom srpnja brisati odredbe Izbornog zakona, a onda imamo problem. Problem kako izabrati Dom naroda FBiH, kako izabrati delegate i raspodijeliti ih po kantonima, jer bez Doma naroda, nema predsjednika FBiH, nema Vlade Federacije, kazao je za TV1 predsjednik GO SDA Halid Genjac.  Isti onaj Genjac koji je, kao i SDA-ov Šefik Džaferović mjesecima ranije tvrdio kako se izbori mogu i moraju provesti i bez izmjena Izbornog zakona, a upozorenja kako to neće biti moguće podvaljivao kako ucjenu i prijetnju blokadama HDZ-a, na što, eto, SDA neće pristati.

Sarajevski mediji i politika najprije su mjesecima šutjeli o presudi Ustavnog suda po Ljubićevoj apelaciji, kojom je, podsjetimo, neustavnim proglašena nametnuta odredba Izbornog zaona, prema kojoj se “iz svake županije bira po jedan izaslanik konstitutivnih naroda i Ostalih, ako takav postoji u Dom naroda Federalnog parlamenta”.

– Evo mene Hrvata, uzviknuo je u Skupštini Bosanskopodrinjskog katona do tog trenutka Bošnjak Edim Fejzić i postao izaslanik u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda. Isto je u Unskosanskom kantonu učinio Nusret Beganović. Na sličan način popunjavan je i Hrvatski klub i iz Sarajevske i Tuzlanske županije.

Trećina samoproglašenih Hrvata iz većinski bošnjačkih županija bila je dovoljna da se, po ustavnim amandmanima nametnutim 2000-te od zloglasnog Austrijanca Petritscha formira vlast u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH po volji Bošnjaka.

Ustavni je sud BiH ocijenio da Izborni zakon BiH, time, narušava načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, pa je neustavnim proglasio odredbu prema kojoj se iz svake županije bira po jedan predstavnik konstitutivnih naroda i odredbu koja propisuje broj izaslanika svakog naroda iz svake od deset županija. Presuđujući da je načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda narušeno nesrazmjernim predstavljanjem konstitutivnih naroda, jer je iz Posavske županije u kojoj živi 35.000 Hrvata biran jedan izaslanik u Klub Hrvata, kao i iz primjerice Goraždanske u kojoj je 23 Hrvata, Ustavni je sud sugerirao i riješenje za otklanjanje diskriminacije- konstitutivni narodi trebaju biti proporcionalno predstavljeni.

Kada se upravo takav model Kluba Hrvata našao u Domu naroda Parlamenta BiH, Bošnjaci su potegnuli vitalni nacionalni interes. Nakon što su, konačno, priznali da se vlast neće moći formirati bez Izmjena Izbornog zakona SDA bi, sada, mjenjala izborni sustav, ali da sve ostane isto. Genjac, tako, ispred vladajuće bošnjačke stranke, predlaže da se u izmjenjenim izbornim pravilima bira po jedan izaslanik svakog naroda iz svake županije, a da se onda, na to načelo primjeni model proporcionalnosti. Veli kako je HDZ-ova matematika “nemilosrdna”, jer, zabrinuto će, Genjac Hrvati po tom prijedlogu ne bi imali svog izaslanike iz Sarajevske županije, gdje, laže, živi 18.000 Hrvata, Bosansko-podrinjske i Unskosanske, kao da su ih do sada imali, a Bošnjaci iz Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Posavske. Priznaje, doduše da je HDZ-ov model napravljen tako da se izbjegne “manipuliranje nacionalnošću” iz određenih županije, čega je, i to priznaje, bilo, ali veli, to nije veliki problem.

Istina za Genjca to uopće nije bio problem, već premija kojom su mogli izabacivati Hrvate iz vlasti u F BiH.

Nova taktika SDA je mi smo “popustili” i priznali da se mora izmjeniti Izborni zakon, a sad vi popustite, pa prihvatite naš prijedlog po kojem ćemo preformulirati ono što piše u Izbornom zakonu, tako da sve ostane po starom- da vi birate dvije, a mi jednu trećinu izaslanika u Hrvatski klub. I pride, da provedemo odluku Suda u Strazburu u predmetu Sejdić- Finci. To je po Genjcu vrlo jednostavno- samo izbrisati etničke odrednice ispred kandidata za članove Predsjedništva, tako da se iz Republike Srpske, umjesto “iz reda srpskog naroda”, bira jedan, a iz Federacije, umjesto “iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda”, biraju dva člana Predsjedništva. Po mišljenjenju travničkog ginekologa velikobošnjači plan da Bošnjaci izaberu oba člana Predsjedništva, a Hrvati ni jednog, je europski, a načela iz Rezolucije Europskog parlamenta o federalizmu i legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda neeuropski standard, ili što bi rekli sarajevski ljevičari- fašizam.

Ni oko Mostara ništa novo. Predsjednik Glavnog odbora SDA bi da Mostar ostane izuzet od pravila koje vrijede u svim jedinicama lokalne samuprave u BiH, što je Ustavni sud BiH, također poništio. Da tamo gdje su Bošnjaci većina, u Travniku, Bugojnu i drugdje imaju vlast, ali da taj isti princip ne važi u Mostaru, gdje su Hrvati tanka većina.

Hinjeći  salto mortale, Genjci, očito i dalje vjeruje da su Hrvati kenjci, pa ih, pokušavaju prevesti žedne preko vode. Svjesni su kako takva politika vodi ka raspadu BiH. Ali od nje ne odustaju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte