Hrvatski Medijski Servis

“SCHUMACHEROVO STANJE SE NEĆE POPRAVITI” Poznati neurokirurg o oporavku šampiona

Nitko osim obitelji ne može uistinu znati kakvo je zdravstveno stanje Michaela Schumachera, ali ugledni neurokirurg Colin Shieff u svojem izlaganju pokušao je procijeniti kakva je situacija sa sedmerostrukim prvakom Formule 1.

Hoće li se Michael ikada oporaviti? Može li se uopće kretati, govoriti ili samostalno jesti? Kako uopće fizički izgleda legendarni Nijemac? Puno je pitanja, a odgovora nema. Nesretni šampion nastradao je krajem prosinca 2013. i od tada ga je obitelj izolirala od javnosti.

Informacije o Schumacheru dolaze na “kapaljku”, ponekad se oglasi glasnogovornica Schumacherovih te ponavlja da obitelj moli za privatnost, ali o zdravstvenom stanju i oporavku ništa konkretno. Mediji i fanovi uskraćeni su za istinu, pravu istinu oko Schumachera pa mogu samo nagađati, prenosi Tportal.hr.

The Associated Press je sada pitao stručnjaka Colina Shieffa za takve vrste ozljede glave, odnosno kako bi se mogla razvijati situacija oko legendarnoga vozača.

Nažalost, stanje Michaela Schumachera gotovo sigurno se neće popraviti, iskren je bio u uvodu Schieff, koji nikada nije liječio Schumachera, ali je dugi niz godina radio s ljudima koji su imali takve ozljede mozga i glave, uključujući i u bolnicama NATO-a u Iraku i Afganistanu.

Informacije koje dobivamo sugeriraju da je njegov mozak pretrpio veliku štetu. Njegov mozak ne funkcionira kao moj ili vaš. I što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja, dodao je dr. Shieff.

To su riječi koje neće dobro sjesti fanovima Schumachera koji se i danas nadaju čudu.

Prema dostupnim informacijama, s priličnom sigurnošću mogu reći da Schumacher ne može razgovarati. Možda može pokazivati emocije, da je nesretan ili da se ne osjeća dobro. Postoji mogućnost i da može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući glazbu koju je volio. Sasvim sam siguran da se Schumacher ne može potpuno oporaviti, govorio je ovaj umirovljeni neurokirurg te nastavio svoju analizu:

Previše je dugo u ovakvom stanju, izgubio je najveći dio mišića, a čak kad bi otvorio oči i počeo govoriti, došlo bi do gubitka pamćenja, što bi utjecalo na njegovo ponašanje i kognitivne funkcije. Da, siguran sam da on više nikad neće biti isti kao što je nekad bio. Može se oporaviti djelomično, ali u ovoj situaciji svaki napredak je oporavak, zaključio je Shieff./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte