Hrvatski Medijski Servis

SASLUŠANJE U SENATU: Uz Briana Yee-a o stanju u BiH govorila i supruga hrvatofobnog Reufa Bajrovića

Balkan se suočava s ozbiljnim izazovima, unutarnjim i vanjskim prijetnjama koje, ako budu zanemarene mogu imati teške posljedice na zapadni Balkan, Europu i Sjedinjene Američke Države, izjavio je jučer na saslušanju u Vanjskopolitičkom odboru američkog Senata Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a.

Hoyt Yee je govorio na sesiji Potkomiteta za Europu posvećenoj „jačanju demokracije te sprečavanju negativnih stranih utjecaja u jugoistočnoj Europi“, kojom je predsjedavao senator Ron Johnson.

– Unutarnje slabosti su učinile zapadni Balkan ranjivim na vanjske utjecaje. Slabe institucije, manjak vladavine prava, loše upravljanje neslobodni mediji te korupcija su prisutni u regiji. To ugrožava mlade demokracije i otvara prostor destabilizirajućim akterima, uključujući nasilne ekstremiste, organizirane kriminalne skupine i zemlje koje žele negativan utjecaj, poput Rusije – rekao je  Yee.

Pohvalio je sve države regije koje su partneri SAD-a u borbi protiv terorizma, ali je upozorio na slabosti institucija i korupciju, gdje je kao primjer naveo Makedoniju i BiH.

– Nacionalistički lideri u RS-u pokušavaju iskoristiti slabe državne institucije da bi ojačali politiku podjela koja može dovesti do povratka nasilju. Bošnjački i hrvatski lideri često pokazuju provokativno ponašanje koje ne pomaže. Vjerujemo da BiH treba mnogo više političkih i ekonomskih reformi da prevladaju ovu opasnu ranjivost. Unutarnji problemi otvaraju vrata vanjskim prijetnjama poput one iz Rusije koja želi skrenuti države s euroatlantskog puta – naveo je, između ostalog, dužnosnik američkog State Departmenta u Senatu.

Kada je u pitanju ruski utjecaj on je istaknuo da Moskva pokušava kroz prikrivene ili poluprikrivene operacije podržavati određene političke stranke, skupine ili putem malih investicija ostvarivati politički utjecaj. Uz to, Moskva koristi i energetsku ovisnost regije o ruskom plinu te pokušava ojačati i vojnu suradnju. Istaknuo je da se cijela regija suočava s prijetnjom nasilnog ekstremizma te da vlade u regiji nisu u stanju same se izboriti s ovim problemom iz niza razloga.

Hoyt Yee je rekao da su bh. političke institucije duboko nefunkcionalne te da SAD nastavlja raditi s liderima i europskim partnerima da ohrabre provođenje reformi prije izbora 2018. godine.

– Naši ciljevi na Balkanu su ambiciozni, ali smo predani u naporima da regija bude priključena obitelji europskih demokracija, prosperitetnih nacija i partnera SAD-a u zajedničkim interesima – rekao je  Yee.

Osim njega na saslušanju su govorili i predstavnici nevladinih organizacija Damon Wilson iz Atlanskog vijeća, Majda Ruge s John Hopkins univerziteta u Washingtonu te Ivana Cvetković-Bajrović, inače supruga predsjednika Građanskog saveza Reufa Bajrovića, čija se stranka zalaže za građansko uređenje BiH i ukidanje konstitutivnosti naroda. Wilson je, između ostalog rekao da je „Zapadni Balkan trebao biti riješen problem“.

– Barem je trebao biti riješen tako da ga Amerikanci mogu povući i predati Europljanima da završe posao. Ali, to nije slučaj – rekao je Wilson. I ostali sudionici u saslušanju su u svojim istupima podržali jači utjecaj SAD-a u regiji te pozvali Washington da učini dodatne napore za stabilizaciju cijele regije, uključujući i BiH./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte