Hrvatski Medijski Servis

SARAJEVO: Savez općina i gradova FBiH raspravavljao o Nacrtu zakona o koncesijama

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je dana 13.09.2017. godine u Sarajevu održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici iz trideset jedinica lokalne samouprave.

Ovaj nacrt Zakona o koncesijama prethodno je razmatran na sjednici Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša, kao i na sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza.

Hamdo Ejubović, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza je otvorio javnu raspravu naglasivši da Savez nije zadovoljan sa ponuđenim nacrtom Zakona o koncesijama s obzirom na činjenicu da su lokalne zajednice potpuno obespravljene predloženim nacrtom kako po pitanju nadležnosti, tako i u pogledu finansijske koristi i vršenja nadzora.

Alma Pinjić, predsjednica Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša je dala analizu pojedinih odredaba nacrta, ističući da je temeljna primjedba to što jedinice lokalne samouprave nisuuopće predviđene kao potencijalni koncesori.

Učesnici javne rasprave su se složili da ne podržavaju predloženi nacrt Zakona o koncesijama iz razloga što je i suštinski i formalno pogrešno postavljen nagalašavajući njegovu nedorečenost, nedovoljnu preciznost pojedinih odredaba, kao i neusaglašenost sa određenim zakonima kao što su Zakonom o stvarnim pravima i dr.
Obzirom na činjenicu da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 22. redovnoj sjednici održanoj 14.06.2017. godine usvojio nacrt Zakona o koncesijama i odredio javnu raspravu u trajanju od 90 dana, te da se uskoro očekuje njegovo razmatranje i na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključeno je da Savez općina i gradova Federacije BiH u što skorijem roku objedini sve primjedbe svojih članica i iste dostavi nadležnim organima na razmatranje. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte