Hrvatski Medijski Servis

SARAJEVO: Podignuta još jedna optužnica protiv Eseda Radeljaša

Tužiteljstvo Županije Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Eseda Radeljaša zbog kaznenih djela – zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca, prenosi Fena.  

Nova optužnica Radeljaša, koji je ranije optužen u predmetu ‘Blok’, tereti da je kao zastupnik u Skupštini KŽS-a od 2013. do kraja 2014. godine novac iz žuoanijskog proračuna koji je namijenjen isključivo za financiranje Bosanske stranke (BOSS), usmjerio na svoj privatni račun u banci i to u iznosu od 114.255 KM, a koji je kasnije iskoristio za otplatu vlastitog bankovnog kredita.

Kako se u optužnici navodi, Radeljaš je zloupotrebom položaja i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist te oštetio političku stranku – BOSS za navedeni iznos.

Optužnica je proslijeđena Županijskom sudu Sarajevo (KSS) na potvrđivanje.

Inače, u ŽSS-u se vodi sudski postupak protiv Eseda Radeljaša i drugih koji su optuženi u predmetu Blok.

Radeljaš se u tom predmetu tereti i za kaznena djela ovjeravanja neistinitog sadržaja, podstrekavanja na zloupotrebu položaja, davanja dara i drugih oblika koristi te pranje novca, čime je, prema tužbenim navodima, sebi i drugima pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od gotovo milion KM.

Radeljaš se u tom predmetu brani sa slobode, budući da mu je pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja ukinut 3. studenog, kada je pušten iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte