Hrvatski Medijski Servis

SARAJEVO: Pendeš i Vulin razgovarali o suradnji BiH i Srbije u području obrane

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima, zamjenikom ministrice Seadom Jusićem i zamjenikom načelnika Združenog stožera OS BiH za operacije generalmajorom Mirkom Tepšićem, primila je danas izaslanstvo ministarstva obrane Srnije, koje je predvodio ministar Aleksandar Vulin, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Razgovaralo se o bilateralnoj suradnji u oblasti obrane, regionalnoj suradnji i procesu europskih i euroatlantskih integracija. Također, se razgovaralo i o aktuelnim izazovima dvaju ministarstava obrane

Pendeš je informirala goste iz Srbije o reformskim procesima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, posebno govoreći o ispunjenju uvjeta za aktivaciju MAP-a, implementaciji usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“, Planu modernizacije OS BiH, učešću pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, ali i o drugim važnim pitanjima u institucijama obrane.

Spomenula je uspješnu bilateralnu obrambenu saradnju, posebno u oblasti školovanja i obuke, kao i uspješnu suradnju u regionalnim inicijativama A-5,SEDM, Balkanske medicinske snage, Forum načelnika stožera balkanskih država (B-9), Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi i Vijeće za regionalnu suradnju.

Kao prioritet naglasila je rješavanje pitanja viškova naoružanja i streljiva, učeššće u operacijama podrške miru (ISAF, UN misije u Kongu, Maliju, Srednjoafričkoj Republici) kao i unaprjeđenje pitanja sustava nabavki u MO i OS BiH, te osiguravanju pretpostavki za intenzivniji proces integracija u NATO.

Ministrica Pendeš se zahvalila ministru Vulinu na interesu i ponuđenoj pomoći za vrijeme požara u Bosni i Hercegovini, a ponudila je kapacitete Oružanih snaga BiH u Centru za obuku za mirovne operacije podrške miru (PSOTC) i Centru za deminiranje Oružanih snaga BiH, pri čemu je naglasila da „naša suradnja, mir, dobrosusjedska i regionalna suradnja je pokazatelj građenja mira.“

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je istaknuo značaj suradnje dvaju ministarstava i u tom smislu davanje doprinosa za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti, kao i suočavanje sa izazovima kao što su prirodne katastrofe, migrantska kriza i učešće u mirovnim misijama. Također je naglasio značaj obuke i školovanja kadrova OS BiH na Vojnoj akademiji Vojske Srbije, te izrazio zadovoljstvo visokim postotkom realiziranih aktivnosti iz Plana bilateralno-obrambene suradnje.

U nastavku današnje posjete izaslanstvo Ministarstva obrane Srbije posjetilo je Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte