Hrvatski Medijski Servis

SARAJEVO: OESS organizirao sastanak s predstavnicima općina u kojima djeluje Koalicija za borbu protiv mržnje

Misija OESS-a u BiH organizirala je u Sarajevu regionalni sastanak s predstavnicima općina i gradova u kojima djeluje Koalicija za borbu protiv mržnje na  temu Provedba Akcijskih planova za jačanje kohezije u zajednici, prenosi HMS.

Na sastanku su bili nazočni predstavnici  općina i gradova, Nevesinje, Trebinje, Konjic, Bratunac, Srebrenica, Foča, Višegrad, Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno, Mostar, Stolac, Novo Sarajevo, Vitez i službenici za demokratski razvoj Misije OESS-a u BiH iz glavnog ureda u Sarajevu i terenskih ureda Misije OSCE-a u BiH iz Trebinja, Mostara, Stoca, Srebrenice, Travnika i Livna.

Kako je u uvodnom izlaganju naglasio Namik Hadžalić, službenik za demokratski razvoj Misije OESS-a u BiH u Sarajevu, ti akcijski planovi usvojeni su i izrađeni u suradnji s Misijom OESS-a, a predstavljaju temelj za povezanost zajednice, sprječavanju incidenata uzrokovanih mržnjom i potiču suradnju s civilnim sektorom. Sudionici sastanka imali su prigodu saznati više i o trenutnim aktivnostima koje provodi koalicija za borbu protiv mržnje, a cilj sastanka bio je i pregledati i revidirati postojeće akcijske planove za jačanje kohezije u zajednici kako bi oni odgovorili na trenutnu situaciju u zajednicama. Također, na sastanku su prezentirane konkretni primjeri najbolje prakse ali i uvjeriti se u potrebu iniciranja izrade akcijskih planova za jačanje kohezije u zajednici u općinama i gradovima u kojima ti planovi ne postoje.

Prezentaciju o Koalicijama za borbu protiv mržnje i postojećim Akcijskim planovima za jačanje kohezije u zajednici predstavili su predstavnici općina Foča i Višegrad, Branimir Radović, pravnik u Skupštini općine Foča i Jovana Borovčanin, službenica za informiranje u općini Višegrad. Prezentacije studije slučaja predstavila je Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti općine Vitez i Darko Dragutinović iz terenskog Ureda OESS-a u Srebrenici.

Miroslav Landeka, savjetnik za odnose s javnošću u Gradu Mostaru glede aktivnosti koje provodi Grad Mostar istaknuo je rad i zaključke Radne skupine koju je prošle godine gradonačelnik Ljubo Bešlić u cilju borbe protiv malodobničke delinkvencije. Rad te skupine istaknut je kao sustavan i pozitivan primjer suradnje županijskih i gradskih vlasti, ali i sigurnosnih agencija, OSA-e i SIPA-e, Centra za socijalni rad te četiri aktiva direktora i ravnatelja osnovnih / srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije.

Naglašeno je kako je tada usvojen i Akcijski plan prevencije malodobničkog  prestupništva  i primjene alternativnih mjera  u gradu Mostaru za 2015. – 2017. godinu, a radna grupa koja je dodatno analizirala  situaciju u oblasti nasilja i  malodobničkog prestupništva, identificirala je niz  žarišnih problema u lokalnoj zajednici  u oblasti prevencije nasilja, malodobničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera u postupanju s djecom i maloljetnicima u riziku i kontaktu sa zakonom. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte