Hrvatski Medijski Servis

Samsung otvara najveću tvornicu mobitela na svijetu

Južnokorejski elektronski div Samsung Electronics objavio je u ponedjeljak da će u Indiji otvoriti najveću tvornicu mobilnih telefona u svijetu u sklopu širenja proizvodnje na tržištu s najvišom stopom rasta u svijetu.

Tvornica se nalazi na periferiji Nju Delhija a danas će je svečano otvoriti indijski premijer Narendra Modi i južnokorejski predsjednik Mun Jae-in.

Vlada premijera Narendre Modija uvela je carine na uvoz ključnih komponenti pametnih telefona u okviru plana da Indiju pretvori u centar proizvodnje elektroničkih uređaja radi poticanja ekonomskog rasta i otvaranja desetak miliona novih radnih mjesta.

Novi će pogon zahvaljujući obimu proizvodnje značiti manje troškove za Samsung, što je važno u kontekstu sve skuplje proizvodnje u zemljama poput Kine, Južne Koreje i Vijetnama, tumače analitičari.

Ujedno će pomoći južnokorejskoj kompaniji da uspješnije konkurira kompanijama poput kineskog Xiaomija, koji je ove godine postao najpopularniji brand pametnog telefona u Indiji po broju isporučenih uređaja.

Mobilni telefoni proizvedeni u Indiji biće takođe namijenjeni izvozu, navodi Samsung u priopćenju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte