Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

SALAVATORE: Novi IPA program imat će veliki fond za financiranje velikih infrastrukturnih projekata

Dr. Paola Di Salvatore, direktorica Upravljačkog Tijela IPA Adriatic CBC Programa

Kohezijska politika, proces pred pristupanja, imigracija, borba protiv nepravilnosti, EUSAIR i Mediteran su bile teme konferencije koja se koncem proteklog tjedan  održao u Bruxellesu, u organizaciji Upravljačkog Tijela IPA Adriatic CBC Programa. Europske institucije i predstavnici 8 zemalja članica IPA Programa, odali su priznanje radu koji je ostvaren prethodnih godina kroz IPA Program, preko kojeg se s 244.8 milijuna eura financiralo 104 projekta (od kojih 11 za novu inicijativu EUSAIR). O tome smo za Hrvatski Medijski Servis  razgovarali  sa dr. Paole Di Salvatore, direktoricom Upravljačkog Tijela IPA Adriatic CBC Programa..

HMS: Tko su bili sudionici konferencije i što su njeni zaključci ?

SALVATORE: Prije svega želim svim zahvaliti na sudjelovanju, a tu su bili europski parlamentarci, predstavnici europskih tijela vlasti, te predstavnici zemalja članica Jadransko-jonske Makroregije.  Razgovaralo se o budućnosti europske Kohezijske politike i Programa prekogranične suradnje, odnosi zemalja članica EU i zemalja u procesu pred pristupanja, koje će biti osnovica za planiranje budućeg programskog razdoblja, nakon 2021. godine.

HMS: Kakav je značaj IPA Adriatic CBC Programa?

SALVATORE: Veliki, ne samo financijski, značaj IPA Adriatic CBC Programa nam govori o važnosti multilateralnih Programa, usmjerenih ka europskim integracijama zemalja članica IPA Programa, te razvoju strateških ciljeva Jadransko-jonske Makroregije, jačanju institucija i premošćivanju poteškoća u različitim zakonima zemalja članica i zemalja na putu integracija, kako bi se postigla jača, sigurnija, stabilnija i bogatija Europa.

HMS: Na konferenciji je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko!

SALVATORE: Da posebno sam joj zahvalna što se odazvala našem pozivu  i  drago mi je što je zastupnica Zovko, koja je jako aktivna u Europskom parlamentu,  prihvatila prijedlog i da ga naglasi u EU parlamentu, o potrebi organizacije nove-stare IPA-e za programsko razdoblje 2021-2027, gdje ce se ponovno imati jedan veliki fond koji ce biti u mogućnosti financirati i velike infrastrukturne projekte i nastaviti s približavanjem  zemalja u procesu pred pristupanja s zemljama EU./M.L. / HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte