Hrvatski Medijski Servis

SAD izašao iz UNESCO-a, optužuje UN-ovu organizaciju za “protuizraelsko” djelovanje

Foto: EPA

SAD je u četvrtak obavijestio UN-ovu organizaciju za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) da istupa iz njezinog članstva, optuživši je sa »protuizraelsko« djelovanje, javljaju agencije.

Sjedinjene Države istupile su iz UNESCO-a a odluka će stupiti na snagu 31. prosinca, objavio je u četvrtak State Department.

»Odluka nije olako donesena, ona odražava zabrinutosti SAD-a oko zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u, upornih protuizraelskih stajališta te ocjene da je organizaciji potrebna temeljita reforma«, stoji u službenom priopćenju.

SAD je poručio da želi zadržati status promatrača u toj organizaciji UN-a.

Washington je već početkom srpnja najavio namjeru da preispita svoj odnos prema UNESCO-u nakon odluke tog tijela glavne svjetske organizacije da stari judejski grad Hebron, na Zapadnoj obali, proglasi palestinskim blagom na popisu svjetske baštine.

U jednom od najstarijih gradova na svijetu nalazi se Grobnica patrijarha gdje su pokopani Abraham i njegove obitelji – Jitzak, Jakob, Sara, Rivka i Lea. Hebron je drugi najsvetiji grad za Židove nakon Jeruzalema.

Bio je to također i Davidov glavni grad tijekom ranog razdoblja njegove vladavine.

Muslimani su u 14. stoljeću u Hebronu izgradili džamiju Ibrahimi, poznatu i kao Abrahamovo utočište. Hebron je jedan od četiri sveta mjesta muslimana. Židovi, kršćani i muslimani štuju Hebron zbog njegove povezanosti s Abrahamom.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je kazala da odluka UNESCO-a da Hebron proglasi isključivo palestinskim kulturnim blagom predstavlja »uvredu povijesti« i da »samo još više diskreditira ugled agencije koji je već ionako narušen«.

SAD je već 2011. prestao sudjelovati u financiranju UNESCO-a nakon odluke da u punopravno članstvo primi Palestince, ali se nije službeno povukao.

Glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je izrazila »duboko žaljenje« zbog povlačenja SAD-a.

»Želim izraziti duboko žaljenje zbog odluke SAD-a da se povuče iz UNESCO-a«, kazala je Bokova. »Uvjerena sam da, s obzirom na porast nasilnog ekstremizma i terorizma u svijetu, UNESCO nikada nije bio toliko važan za SAD, ili SAD za UNESCO«, poručila je Bokova.

Izrael je u listopadu 2016. prekinuo suradnju s UNESCO-om nakon što je ta UN-ova agencija dan ranije usvojila rezoluciju u kojoj dovodi u pitanje veze između židovstva i svetih mjesta u Jeruzalemu. Za taj potez UNESCO-a Izrael je kazao da »predstavlja izravnu potporu islamističkom teroru«.

»U rezoluciji se za sveta mjesta koriste islamska imena, a ignoriraju židovski termini«, priopćio je tada Izrael.

Dva tjedna kasnije, Povjerenstvo za svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a u Parizu je ublažilo rezoluciju u kojoj se Zapadni zid spominje i pod židovskim nazivom, a ne samo muslimanskim (Burak) kako je bilo prije.

Također se i Brdo Hrama, sveto mjesto obiju vjera, manje puta spominje pod muslimanskim nazivom.
Izrael se tada posebno zahvalio Hrvatskoj i Tanzaniji koje su zatražile tajno glasanje.

»Posebno želim zahvaliti dvjema hrabrim zemljama, Hrvatskoj i Tanzaniji, koje su zatražile tajno glasanje i usprotivile se željama arapskog svijeta«, rekao je tada izraelski dužnosnik Carmel Shama-Hacohen.

UNESCO ima 195 država članica i 8 pridruženih./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte