Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Ruskinje i Kineskinje masovno dolaze u Miami na porođaj

Ruskinje i Ukrajinke sve više dolaze u Miami da se porode kako bi njihove bebe bile američki državljani, kao i tisuće Kineskinja koje s istim ciljem svake godine dolaze u SAD.

Miami je već godinama omiljena destinacija turista iz Istočne Europe. Međutim, prema istraživanju koje je obavila redakcija “Glasa Amerike”, u posljednje vrijeme, mnogi od njih ne dolaze na Floridu samo na odmor i po preplanuli ten.

Ksenija Popov došla je u Miami iz Vladivostoka. Nije putovala skoro dva dana iz grada na istoku Rusije samo da bi uživala u oceanu i restoranima Miamia. Zajedno sa svojim suprugom, došla je u jednu od gradskih klinika da bi tu rodila kćerku Taisiju.

– Uvijek sam željela poroditi se u SADu, to mi je bio svojevrsni cilj. Čim sam zatrudnjela, suprug i ja smo ispitali mogućnosti i došli ovdje. Mnogo mojih prijateljica je uradilo slično. Dobivate sve – dobru klimu, kvalitetnu zdravstvenu njegu i državljanstvo – kaže Popova.

Navodi se da svako dijete rođeno u SAD automatski dobiva američko državljanstvo, a sasvim je legalno doći u Ameriku s jedinim ciljem – da tu rodite bebu. Naila Valijeva, osnivačica tvrtke “Sretna beba”, kaže da njena i slične tvrtke pomažu budućim roditeljima da popune potrebne formulare i ubrzavaju proces pronalaženja ginekologa i iznajmljivanja stana.

– Nije nelegalno doći u Miami da rodite bebu. Mnogi se slažu da je američko zdravstvo jedno od najboljih na svijetu, klima je fantastična, majke imaju sve što im je potrebno i stvari se odvijaju prilično lako – rekla je Valijeva.

Remberto Santos, ginekolog-akušer s Kube koji već 23 godine obavlja porođaje u Miami, kaže da polovina njegovih pacijentica dolazi iz Istočne Europe.

– Pacijentice iz Rusije i Ukrajine imaju bolju toleranciju na bol. Neke traže epiduralnu anesteziju, ali većina pacijentica više voli da ima prirodan porođaj – rekao je Santos.

Buduće mame dobivaju običnu turističku vizu – sve što je potrebno da urade je da dokažu kako se namjeravaju vratiti u zemlju porijekla, pokažu povratnu kartu i bankovne izvode.

– U suštini, moraju dokazati američkim poreznim obaveznicima da oni neće morati plaćati njihove lječničke račune – rekla je Valijeva.

Vize se obično izdaju na tri mjeseca. Žene dođu u SAD oko mjesec prije termina porođaja, porode se i ostanu još mjesec. I dok ih porođajni turizam košta oko 20.000 dolara, mnoge su spremne platiti tu cijenu da bi uživale u svim pogodnostima Miamia prije nego što se opet spakuju i zajedno s bebama vrate kući.

Navodi se da porođajni turizam ne prakticiraju samo žene iz Istočne Europe. Tisuće Kineskinja s istim ciljem svake godine dolaze u SAD. Ova praksa ima protivnike u Americi, ali bi za njeno ukidanje bila potrebna promjena 14. Amandmana američkog Ustava, što je dug i komplikovan proces./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte