Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Rijeka Neretva je jedno od posljednjih staništa ugroženih riba

Bosna i Hercegovina se na Balkanu ističe kao država s najvećim brojem očuvanih rijeka i ribljih populacija, navedela je Jelena Ivanić, iz banjalučkog Centra za životnu sredinuno, na prezentaciji studije “Ugrožene vrste riba Balkana – distribucija i prijetnje zbog razvoja hidroenergije”, piše Dnevni list.

Taj dokument je danas predstavio banjalučki Centar za životnu sredinu, povodom Međunarodnog dana migratornih vrsta riba, a Ivanić je istaknula da su Drina i Neretva naše najvrijednije velike rijeke, a na obje su planirane desetine hidroelektrana.

Podaci iz ove studije, kako je priopćeno iz Centra, govore da 113 ugroženih vrsta riba živi u rijekama između Slovenije i Grčke i da je njihova brojnost ovdje veća nego bilo gdje u Europi.

I Predrag Simonović profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je ukazao da su hidroelektrane nepopravljiva šteta za rijeke i živi svijet u njima.

“Naše rijeke su jedna od 25 globalnih žarišta biodiverziteta, s dosta očuvanih staništa i visokom stopom endemizma. To moramo očuvati. Uostalom, tko ima pravo i pod kojim uvjetima da koristi naše prirodne resurse”, upitao je on.

Stručnjak za ribe, prof. dr Steven Weiss sa Sveučilišta u Grazu i koautori iz regije su sagledali posljedice koje bi na ribe imale hidroelektrane, kojih je na Balkanu planirano 2.800.

Istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće rezultate: 11 vrsta riba će globalno izumrijeti, a 38 će biti dovedeno do granice izumiranja.

“Razvoj hidroenergije ugrožava 10 posto svih vrsta riječne ribe u Europi. Dakle, hidroenergija predstavlja najveću prijetnju našoj kontinentnoj ribljoj fauni”, istakao je prof. dr Steven Weiss.

Najveće riblje bogatstvo imaju tri rijeke na Balkanu: Neretva, Drina i Morača. Ove rijeke predstavljaju stanište za više od 50 vrsta s “Crvene liste” ugroženih vrsta, što govori da su ovo jedne od najznačajnijih i najbogatijih rijeka u Europi./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte