Hrvatski Medijski Servis

Razbijen mit o omega 3 kiselinama: ‘Novac radije potroše na povrće’

Uzimanje nadomjestaka s omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, no stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze, piše Večernji list.

Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše u srijedu BBC. Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba. No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.

Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe. Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše. Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i kruha.

No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže: “Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da nadomjesci omega 3 štite srce”. Profesor Tom Sanders, nutricionist s King’s College u Londonu, ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe više nego uzimanje nadomjestaka.

“Ova studija ne pruža dokaze da bismo smjernice trebali mijenjati”, rekao je. Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže: “Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetujem da svoj novac radije potroše na povrće”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte