Hrvatski Medijski Servis

RASPRAVA MEDIJSKIH STRUČNJAKA U MOSTARU: Potrebno zakonski urediti pitanja medijskog vlasništva, financiranja i oglašavanja

Foto: Vera Vulić

Vijeće za tisak i online medije Bosne i Hercegovine organiziralo je u Mostaru diskusiju fokus grupe pod nazivom Transparentnost medijskog vlasništva u BiH u okviru projekta Mediji i javni ugled u utorak, 24. travnja u hotelu Bristol u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Cilj fokus grupe bio je da urednici, novinari, predstavnici akademske zajednice i institucija vlasti, koji su joj nazočili, kroz diskusiju identificiraju probleme nastale nepostojanjem zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, financiranja medija i oglašavanja u BiH, te da daju svoje odgovore na pitanja koja bi mogla dovesti do mogućih rješenja ovog problema.

Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije u BiH u uvodnom obraćanju kazala je kako Vijeće za tisak i online medije BiH u suradnji sa Medijacentrom Sarajevo, udrugom “BiH novinari” i organizacijom JaBiHuEU već godinu dana pripremamo teren za donošenje zakona o transparentnosti vlasništva medija u BiH, kao i zakona o oglašavanju.

-Nedostatak tih zakona stvara prostor za različite manipulacije, što se pokazalo procvatom i osvajenjem prostora online medija. Nema nikakvog zakona niti propisa za registriranje online medija, a time niti pravila i propisa da se negdje upiše tko je vlasnik tog online medija. Postojanje impresuma bi predstavljalo obvezu da se naznači ime vlasnika, nakladnika i urednika koji su odgovorni za sadržaje koji se objavljuju, što svi profesionalni mediji imaju. To su zakoni koji nam nedostaju u našoj medijskoj legislativi, budući da sa tih portala dolazi jako puno špekulacija, političke propagande, lažnih vijesti i govora mržnje, kazala je Zurovac.

Zašto je važna transparentnost vlasništva medija?

Prof. dr. Ilija Musa pročelnik Studija novinarstva i voditelj Medijskog centra Sveučilišta u Mostaru osvrnuo se, na temelju svojih iskustava, na legislativu vezanu za rad medija u BiH s obzirom na složenu strukturu države i rekao kako postoje već neki županijski zakoni o medijima ali ne uključuju reguliranje vlasništva medija.

„U kontekstu naših javnih medija treba znati kome oni odgovaraju za svoju iznesenu riječ, stavove i mišljenja, posebno zbog toga što znamo da oni mogu bitno utjecati na odnose u društvu u BiH ali i odnose sa susjedima. U tom pogledu bitno je kreirati neku medijsku politiku u državi, a pitanje je imamo li medijsku politiku. Tim pitanjem određujemo koji su ciljevi naših medija, koje mjere i aktivnosti država poduzima kako bi mediji imali društvenu ulogu koja se od njih očekuje.“

Transparentnost medijskog vlasništva i javni interes

Musa je naglasio kako mediji imaju ulogu nadzornika društvenih kretanja.

-Moraju sudjelovati i u prijenosu kulturnog naslijeđa, a kad govorimo o javnim medijima, onda oni imaju i obrazovnu ulogu. Često odgovornost medija prema njihovim recipijentima slabi, a utjecaji razičitih društvenih skupina jačaju. Kad se govori o javnim medijima postavlja se pitanje upliva moguće politike. Još veći problem se javlja u transparentnosti vlasništva komercijalnih medija jer ne znamo na koji način korporacije sudjeluju u njihovom vlasništvu. Na koji način odnos oglašivača i medija rezultira različitim objavama, odnosno samim sadržajem kojig recepijenti primaju. Gorući problem je pad programskog standarda u novinarstvu, odnosno nedostatak sustavnog obrazovanja ljudi koji ulaze u tu profesiju. Transparentnost medijskog vlasništva za sobom vuče odgovornost tih vlasnika i redakcija, istaknuo je prof. Musa.

Suočavanje s problemom lažnih vijesti

Faruk Kajtaz, dugogodišnji novinar, urednik portala starmo.ba i član Upravnog odbora Udruge BH novinari kazao je kako su mediji jako važni, pogotovo sada kada živimo u vrijeme opće prisutnosti medija u našim životima.

-Tehnologija je dovela do velikih promjena u medijskoj zajednici. Veliki utjecaj printanih medija koji su imali, danas je puno manji. Govori se i o tome kako su nove tehnologije ugrozile postojanje radija i televizije i da se krećemo u pravcu sažimanja medija u jednu točku, novih online medija. Suočavamo se s problemom lažnih vijesti zato što je demokratizacija medijskog prostora dovela do poplave različitih medijskih sadržaja koji nužno nisu napravljeni da informiraju javnost, nužno nisu profesionalni nego su u službi politika i interesnih grupa, upozorio je Kajtaz.

Prema njegovom mišljenju u BiH se što prije treba krenuti u regulaciju online medijskog prostora.

-Ovaj medij je stavljen pod kapu Vijeća za tisak zajedno sa printanim medijima, međutim tu nedostaje dosta stvari. Internet portali, svi oni koji drže do sebe, mogli bi i morali pokrenuti inicijativu za stvaranje njihove organizacije na razini BiH ili entiteta u koju bi se ulazilo dragovoljno i koja bi se brinula o njihovim interesima, smatra Kajtaz.

Uvodničari su u svojim izlaganjima spomenuli, a gosti nastavili diskusiju, između ostalog, i o angažiranju novinara za rad na crno, plasiranju lažnih vijesti i govora mržnje, te korištenju portala za obračun sa političkim oponentima, te da neuređenost rada reklamnih agencija rezultira reklamiranjem firmi koje ne plaćaju PDV što transparentne medije stavlja u nekonkurentan odnos spram medija bez impresuma, a državi se time uskraćuje porez.

Unutar diskusije je prepoznato da transparentnost medijskog vlasništva i oglašavanja može imati izuzetno veliki potencijal za unaprijeđivanje cjelokupnog procesa kako medijskog rada tako i medijskog izvještavanja u BiH.

Projekt Mediji i javni ugled je usmjeren na pripremu zakonskog okvira za reguliranje transparentnosti medijskog vlasništva, financiranja medija i oglašavanja u BiH. Ove oblasti su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprečavanje pritisaka na medije i novinare.

Fokus grupa je realizirana u okviru projekta ‘Mediji i javni ugled’, koji provodi Konzorcij od četiri organizacije u BiH, uz podršku EU izaslanstva u BiH: Vijeće za tisak i online medije u BiH, Mediacentar Sarajevo, JaBiHuEU i Udruga BH novinari./Vera Vulić/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte