Hrvatski Medijski Servis

PUTIN NAKON RAZGOVORA S GRABAR KITAROVIĆ: Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu

Nakon dvoipolsatnog razgovora u državnoj rezidenciji u Sočiju na Crnom moru, ruski predsjednik Vladimir Putin i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održali su konferenciju za novinare, kojoj je prethodilo potpisivanje niza hrvatsko-ruskih sporazuma, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Sad su se završili naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju. Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost vratiti robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, kazao je predsjednik Rusije.

Grabar Kitarović pozvala Putina da dođe u Hrvatsku!

Hrvatska je veliki uvoznik ruskih naftnih derivata. Kompanija Lukoil vlada razgranatom mrežom pumpa. Sa svoje strane ruska kompanija Gazprom opskrbljuje gotovo polovicu hrvatskih potreba za plinom. Ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske. Postoje planovi izgradnje i modernizacije drugih gospodarskih objekata. Izrazio bih zahvalnost gospođi predsjednici na detaljnim i sadržajnim pregovorima”, rekao je Putin.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na početku svoga govora zahvalila je Putinu na dobrodošlici njoj i njezinu izaslanstvu.

“Ovo mjesto (Soči, op. hms) mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom. Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu predsjednika Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji su oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam predsjednika Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima.

Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu. Obnovom ruske crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte