Hrvatski Medijski Servis

PUIGDEMONT: Trebao sam ranije proglasiti neovisnost Katalonije

Svrgnuti katalonski lider Carles Puigdemont izjavio je danas da je trebao ranije proglasiti neovisnost Katalonije nakon što se pokazalo da su beskorisni pozivi za početak dijaloga s Madridom.

Puigdemont je otišao u Belgiju nakon što je katalonski parlament jednoglasno proglasio neovisnost 27. listopada nakon održavanja referenduma o otcijepljenju regije.

On se trenutno nalazi u Ženevi gdje nazoči festivalu filmova.

Na pitanje novinara lista “Tribune de Genève” bi li nešto učinio drugačije u danima nakon referenduma, Puigdemont je odgovorio da ne bi čekao do 27. listopada da proglasi neovisnost.

“Jednu stvar bih uradio drugačije. Planirali smo proglasiti neovisnost 10. listopada, ali odlučio sam suspendirati definitivan potez kako bih ostavio otvorena vrata za dijalog sa španjolskim vlastima”, rekao je Puigdemont.

On je objasnio da je to učinio jer su to od njega tražili izvori unutar španjolske Vlade.

“Djelovao sam odgovorno, čak i riskantno jer su svi očekivali jasno proglašenje. Odlučio sam dati šansu dijalogu. Na žalost, to je bila zamka jer nije bilo pozitivnog reagiranja Vlade. Ako bih sve učinio ponovo, ne bih suspendirao proglašenje neovisnosti”, naglasio je Puigdemont.

Puigdemont se suočava s uhićenjem ukoliko se vrati u Španjolsku zbog svoje uloge u inicijativi za neovisnost Katalonije./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte