Hrvatski Medijski Servis

IVANIĆ: Atmosfera je puno lošija nego što je bila

Foto: N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine odlaze danas u Beograd. Večeras, uoči službenog sastanka sa predsjednikom Srbije, planirano je neformalno druženje s Aleksandrom Vučićem.

“Naravno da će se i večerašnja večera iskoristiti za priliku da se razgovara o bitnim stvarima. Iskreno mislim da će to više pomoći da se neke političke dvojbe razrješe i neke tenzije koje su nastale nakon izjava gospodina Izetbegovića”, rekao je za N1 srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Komentirajući političke odnose trojice članova Predsjedništva Ivanić ističe da se politički razlikuju, ali da se trudi da njegov rječnik koji koristi ne doprinosi sukobima.

“Nemam problem u komunikaciji ni s kim ali mislim da je atmosfera puno lošija nego što je bila. Mislim da je posebno opterećena pričom oko izbornog zakona i odnosima između Bošnjaka i Hrvata. Nisam veliki optimista da će se to u nekom kratkom razdoblju uspjeti prevladati, ističe Ivanić.

Da odnosi u regiji nisu dobri, srpski član Predsjedništva ponovio je i ranije izrečen stav te, da neočekuje da se riješi problem granice između Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Odnosi u regiji su već duži niz godina zategnuti i bez razloga dolazi do sukoba između pojedinih zemalja. Mislim da je i ovo što se dogodilo povodom presuda Haškog tribunala dodatno zakompliciralo te relacije. Bez smirenih odnosa posebno Beograda, Zagreba, Sarajeva odnosno Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske nema stabilnosti na Balkanu. Preduvjet je da te tri zemlje nađu neki oblik komunikacije. Kada je u pitanju odnos sa Srbijom posebna odgovornost je na bošnjačkim političkim strukturama. Ja zaista ne razumijem otpor oko dogovora po pitanju granice. Princip je kvadratni metar za kvadratni metar. Na tom prostoru oko Rudog postoje objektivni problemi ljudi, postoje neriješene stvari koje kompliciraju život da prosto ne razumijem negativan stav a vidim da je negativan stav od Bošnjaka. Da li je moguće da je to zato što Srbi predlažu da se stvari riješe? Pa, onda zato što Srbi predlažu postoji teorija da nešto tu ima protiv. Nema tu ništa, nitko nikoga ne može prijeći”, rekao je Ivanić.

On je kazao da će BiH imati istu površinu koju je imala.

“Tamo se nalaze dominantno Srbi, pa neće Srbi jedni druge varati. Osim tog negativnog stava koji je definiran ni jedan objektivan razlog ne vidim. Nažalost bojim se da je ambijent stvoren takav da nitko od Bošnjaka nema hrabrosti to riješiti i očito je da će još dugo vremena proći prije nego što se nađe bošnjački lider koji je spreman o nekim stvarima i sa Srbijom i sa srpskim narodom kao cjelinom postići dogovore. A, bez toga ovdje nema stabilnosti. Čekat ćemo dovoljno hrabrog bošnjačkog lidera ako se pojavi odnosno kad se pojavi” poručio je Ivanić.

Na informaciju da je predsjedavajući Predsjeništva Dragan Čović slao pismo predsjednicima zemalja NATO članica Ivanić kaže: “Ja pismo ne komentiram jer predsjedavajući Predsjedništva ima pravo slati ihe. I on ako ih je poslao – poslao je.” /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte