Hrvatski Medijski Servis

POVJESNI DOGOVOR VATIKANA I KINE: Izbor biskupa i diplomatski odnosi

Foto: Reuters

Vatikan je objavio da je potpisao povijesni sporazum s Kinom o izboru rimokatoličkih biskupa u toj zemlji u kojoj živi deset milijuna katolika. Pitanje tko imenuje biskupe u komunističkoj Kini bilo je u središtu spora otkako je Kina 1951. prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom.

Papa Franjo priznao je sedam biskupa koje je imenovala Kina, osmi koji je umro prošle godine priznat je posmrtno. I to je dio zahtjevnog, privremenog sporazuma koji bi trebao otvoriti put obnavljanju diplomatskih veza prekinutih prije gotovo 70 godina.

Peking je dugo ustrajao u zahtjevu da država mora odobriti imenovanje biskupa, protivno ustroju Katoličke crkve prema kojem je to Papina odluka. Sporazum Vatikanu daje pravo glasa u imenovanju biskupa, a Papi mogućnost veta.

Katolici u Kini trenutačno su podijeljeni na podzemnu Crkvu odanu Vatikanu i Katoličko domoljubno udruženje koje nadzire država, gdje biskupe imenuje vlada u suradnji s lokalnim crkvenim zajednicama.

Kritičari smatraju da je Crkva previše popustila komunističkoj vladi. Među njima je nadbiskup Hong Konga koji odluku Vatikana da postigne sporazum s komunističkom strankom smatra izdajom, prenosi HRT./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte