Hrvatski Medijski Servis

POSAVINA: Cijena divljeg zeca na tržištu je 100 eura, Marinko Džoić ih sada na farmi ima oko 130

Marinko Džoić iz Donje Mahale nije niti sanjao da će mu upravo nadimak Zec, koji je zapravo u Posavini zbog velikog broja istih imena i prezimena znak raspoznavanja, odrediti posao kojim će se ozbiljno početi baviti i biti po tome jedinstven u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list.

Nakon poplavne 2014. godine, kada je posavska ravnica pretvorena u posavsko more, Marinko se počeo se baviti neobičnim poslom, uzgojem divljeg zeca i za svega tri godine postao jedini posavski i jedan od tri bh. uzgajivača.

Posjetili smo Džoića kako bismo doznali nešto više o tom neobičnom poslu. Dok razgovaramo, ali tiho jer svaki nagli pokret, pa čak i škljocanje fotoaparata, izaziva nered u prelijepoj i urednoj farmi, Marinko ekipi Večernjeg lista objašnjava sve o ovom zanimljivom i neobičnom poslu. Govori i kako je upravo ona teška 2014. za njega bila prekretnica.

Osjetljiva proizvodnja

– Kod mene je voda sve poplavila i nisam ništa mogao spasiti, sve je doslovno plivalo. Baš sam nekako u to vrijeme podigao kredit jer mislio sam, to ćemo supruga i ja lako otplaćivati. S poplavom sve nesta, a rata kredita osta. Imao sam farmu koka nosilja, uzgajao svinje, dakle nisam lijen, želim raditi, ali problem je što, a da to treba tržištu. Rijetki se ohrabre baviti ovim poslom, mnogi su pokušali, ali nisu uspjeli. I ja sam u početku dolazio do faze kad sam htio odustati jer je bilo veliko uginuće, čak 25%, ali ne zbog bolesti, već tijekom parenja ovih, ipak divljih životinja, ženke su iznimno agresivne pa, nažalost, ipak zec završi u gulašu. Problem su i bolesti budući da su divlji zečevi daleko osjetljiviji jer im stanište nije prirodno, počinje priču Marinko, ali ne lovačku iako je predsjednik LU Kuna Orašje, nego istinitu, iz svog iskustva.

– Cijena jednog divljeg zeca na tržištu se već 20-ak godina ne mijenja i kreće se oko 100 eura. Nekada se divlji zec uvozio iz Mađarske i Srbije, a sad čak i te države uvoze. Na farmi ili zečinjaku Džoića trenutačno je 130 zečeva. Prodati ih, kaže nam, nije teško jer potražnja je ogromna.

Moderna oprema i ljubav

– Izgradio sam objekt od 75 m. Sve je s pratećom opremom, a okruženje voćnjaka daje također plodove koje zečevi vole. Sve je mirno, nema buke. U objektu je više od 40 tzv. rasplodnih kaveza u kojima je oko 130 divljih zečeva, to su matičnjaci jer cijeli život mužjak i ženka žive zajedno. Mali zečići se uzimaju od roditelja s najmanje 25 dana, a roditelji i dalje ostaju u kavezu, objašnjava Marinko. U samom startu sam u ovaj posao, objekt i kaveze uložio oko 15.000 KM, a sada je sigurno uloženih više od 30.000 KM u ovaj posao, plus ovo dnevno održavanje i hrana za koju mjesečno izdvajam oko 800 KM, kaže nam Marinko i dodaje kako mu u svemu pomaže supruga koja je na početku bila glavni uteg za donošenje odluke, no sada je glavna u održavanju posla.

– Uzgajanje divljega zeca je mukotrpan posao, ali i uspješan ako ste uporni, vrijedni i radite s ljubavlju, kaže nam Marinko na kraju posjeta neobičnoj i neuobičajenoj farmi, ne samo za Posavinu već i za BiH. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte