Hrvatski Medijski Servis

POMOĆ USAID-a: Za bolji položaj djece s autizmom u BiH pola milijuna KM

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama osigurao je oko 500.000 KM za unaprjeđenje kvaliteta života djece s autizmom u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ugovor o dodjeli sredstava za provođenje istraživanja o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, potpisan je danas u Sarajevu u prostorijama Programa podrške marginaliziranim skupinama.

Ugovor su potpisali Jasmin Bešić, direktor Programa podrške marginaliziranim skupinama i Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženje za unaprijeđenje obrazovanja i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju “EDUS – Edukacija za sve”.

„Na osnovu istraživanja bit će razvijen model koji će omogućiti rano prepoznavanje razvojnih poremećaja kod djece. Rana detekcija je vrlo važna jer omogućava da se, uz kvalitetan tretman, od autistične djece izvuče njihov maksimum što će im osigurati i veću uključenost u društvo, a u konačnici i kvaltetniji život. Jer što se autizam ranije otkrije i što se prije počne s tretmanom veće su šanse i da se njihovi potencijali maksimalno iskoriste.“ – kazala je Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica Udruženja EDUS.

U prosjeku, prema izvještaju UNDP-a o stanju ljudskih prava i socijalnoj isključenosti u BiH, jedna od dvije osobe u Bosni i Hercegovini trpi socijalnu isključenost, a procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva ima visoku ili potpunu ovisnosti o drugima zbog određenog vida onesposobljenja.

„Mnogo je marginaliziranih osoba u BiH, a djeca su svakako jedna od najranjivijih kategorija. Nadamo se da ćemo kroz podršku ovom istraživanju djeci s razvojnim poteškoćama i njihovim roditeljima omogućiti da po prvi put imaju pristup najsavremenijim znanstveno utemeljenim metodama rada s djecom s autizmom, te poboljšati kvalitet života za djecu i njihove porodice.“ – kazao je Jasmin Bešić, direktor Programa podrške marginaliziranim skupinama.

Istraživanje počinje u kolovozu 2017. godine i bit će prvo ove vrste provedeno u BiH.

Model razvijen kroz istraživanje bit će preporučen i nadležnim ministrastvima kao standardni obrazac za rad s djecom s poteškoćama u razvoju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte