Hrvatski Medijski Servis

POČINJE GRADNJA BRZE CESTE SARAJEVO- GORAŽDE Potpisan ugovor o izgradnji tunela Hranjen

Foto: AA

U zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je potpisan ugovor o izvođenju prve faze radova na izgradnji brze ceste Sarajevo – Goražde.

Vrijednost radova povjerenih poduzeću “Euro-Asfalt”, tijekom kojih treba biti probijena glavna i servisna cijev tunela Hranjen, iznosi 81.899.883 KM, od čega je 70 milijuna KM osigurano iz dobiti BH Telecoma.

Ugovor u Goraždu potpisali su direktor JP Autoceste FBiH i Hamed Ramić, direktor tvrtke “Euro-Asfalt” iz Sarajeva, a potpisivanju su nazočili i premijer FBiH Fadil Novalić i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Za BPK Goražde ovo je veliki događaj, naglasio je premijer BPK Goražde, Emir Oković.

“Jedna generacija je 2015. godine skromno rekla da će nastojati zagovarati uspostavu cestovnog povezivanja Sarajeva s Goraždem na kvalitetniji način i moram reći da smo prešli ogroman put”, izjavio je Oković.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je pojasnio da nakon potpisivanja ugovora teče rok od 15 dana za dostavljanje bankovnih garancija od strane izvođača radova, nakon čega će on biti uveden u posao.

“Očekujem da će organizacija gradilišta i potrebna geotehnička ispitivanja, da bi se kompletan glavni projekat završio, započeti najdalje za mjesec dana”, dodaje Terzić.

Rok za izgradnju tunela je 36 mjeseci, a već postoji interes financijera za drugu fazu radova, odnosno izgradnju trase prema tunelu iz pravca Goražda, odnosno Prače.

Premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je Goraždanina i cijeloj BiH na početku ovog izuzetno bitnog projekta, te je predložio da tunel Hranjen, nakon izgradnje, dobije ime “Tunel BH Telecoma”.

“Vrlo veliki dio Daytonskog sporazuma je zauzelo pitanje Goražda i komunikacije, koja je tad bila određena da ide preko Grepka i Bjelašnice, federalnom teritorijom. Danas, 23 godine nakon rata ne razmišljamo tom glavom nego smo svjesni da je najbliža komunikacija dolinom Prače, preko Pala do Sarajeva”, rekao je Novalić.

Brza cesta od Goražda do Sarajeva dio je regionalnog projekta cestovnog povezivanja Beograda i Sarajeva koji, prema riječima državnog ministra Ismira Juske, niti jednog momenta nije doveden u pitanje.

“Prije 15 dana sam bio u Ankari. Turska u potpunosti stoji iza tog projekta, on nije u krizi, a jučer sam imao priliku vidjeti da je Srbija itekako odmakla, da su oni već potpisali određene sporazume i već se očekuje izrada projektne dokumentacije. Ono što je bilo na razini ovog Ministarstva i moje malenkosti i kolega na razini entiteta je da smo sada došli u fazu da je na redu potpisivanje međudržavnog sporazuma”, rekao je Jusko.

Izgradnjom ceste Goražde – Sarajevo cestovna udaljenost između dva grada bit će smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a umjesto sat i pol vožnja će trajati 45 minuta./AA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte