Hrvatski Medijski Servis

ZNANSTVENI SKUP U NEUMU: Konstitutivnost, ravnopravnost i federalizam principi za rješenje hrvatskog pitanja

Neovisnost,  konstitutivnost, ravnopravnost i federalizam su principi kojih se treba držati u iznalaženju riješenja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, kazao je na otvaranju znanstveno-stručnog skupa “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjestnosti u BiH akademik Jakov Pehar, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Dvodnevna Znanstveno- stručna konferencija koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjedatelja BiH dr Dragana Čovića okupila je brojne znanstvenika, ali i političke dužnosnika iz BiH i Hrvatske.

Otvarajući konferenciju predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović podsjetio je kako se nakon prošlogodišnjeg znanstvenog skupa dogodila presuda Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim pojedine odredbe Izbornog zakona

Iz te se presude, kazao je Čović, mnogo toga može iščitati o nadkrovljevujućem načelu, o tome da Dom naroda nije dom kantona već dom konstitutivnih naroda.

-Kad s ove konferencije dobijemo zbornik radova mislim da ćemo moći reći da smo ponudili riješenje za Bosnu i Hercegovinu, koje je riješenje i za hrvatski narod. Izmjenama izbornog zakona vjerujem da ćemo stvoriti uvjete za održavanje izbora u listopadu, za stjecanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji, aktivaciju MAP-a i puno drugih reformskih aktivnosti koje će uslijediti, kazao je Čović

Izrazio je uvjerenje da će znanstveno-stručni skup zaključcima koje ćemo usvojiti dati dobrinos za modernu BiH u kojoj će hrvatski narod biti ravnopravan s druga dva naroda u BiH

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr Zoran Tomić iskazao je potporu današnjem znanstveno stručnom skupu, onima koji imaju viziju i promiču vrijednosti jednakosti, slobode i ravnopravnosti naroda i građana.

Osvrnu se na reakcije dijela bosanskohercegovačke javnosti na prošlogodišnji znanstveni skup u Neumu, koje su bile izraz netolerantnosti, na granici neprijateljstva.

-Zato dajem potporu onima koji imaju viziju moderne BiH, koji promiču načela i vrijednosti slobode, jednakosti i ravnopravnosti, kazao je rektor Tomić. Potporu znanstvenom skupu u Neumu da je i rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr Vlado Gruber.

Nakon svečanog otvorenja uvodno predavanje održao je dr.sc. Branko Katalinić, profesor Sveučilište u Beču, nakon čega će uslijediti radni dio konferencije.

Tema prvog panela glasi: Pojavni oblici neravnopravnosti Hrvata BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, unutar kojeg će biti održana Sesija I: Koncept jednakosti i nejednakosti u višenacionalnim državama s naglaskom na BiH. Kako do institucionalne kohabitacije prava pojedinaca i grupa? te Sesija II: Izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma / Ustava i njihove posljedice po (ne)jednakopravnost. Sesijama će predsjedati dr.sc. Dejan Vanjek, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH i član stručnog tima IDIP-ja Milan Sitarski.

Panelisti prve sesije su akademik Davorin Rudolf, prof. dr Ugo Vlasavljević, prof. dr Mile Lasić i prof. dr Zvonko Miljko, a druge: Borjana Krišto, Bariša Čolak i dr. Božo Ljubić.Sesijom III: Ustavna (a)simetrija i (ne)jednakost u BiH: Konstitutivnost kao ustavni temelj ravnopravnosti i kako je institucionalizirati? predsjedat će zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić,. Penelisti treće sesije su akademik Božo Žepić, prof. dr Ivo Lučić i dr Mato Arlović.

Za sutra je planiran drugi panel – Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH sukladno europskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama – Sesija I: Kako do pravične razdiobe javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević

U okviru drugog panela planirana su izlaganja dr. Dražena Barbarića, dr Ilije Muse, mr Ivana Ćubele i Zoran zeljko, gospodarski ekspert.

Tema druge sesijemje: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Ivan Lučić, a Sesijom III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini sukladno BH ustavnoj tradiciji i europskom demokratsko-pravnom naslijeđu, predsjedat će veleposlanica Lidija Topić, voditeljica Misije BiH pri EU

Panelisti prve sesije su zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, glavni tajnik HNS BiH Josip Merdžo i mri. Milan Sitarski, a druge prof. dr Jure Zovko, prof. dr Mladen Ančić, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i dr Saša Mrduljaš.

Znanstveno- stručni skup završava u petak u 13.30 sati usvajanjem zaključaka.

Spomenimo i da će večeras biti održana humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi „Fra Slavko Barbarić“ iz Međugorja.Ova udruga već 26 godina, materijalno i duhovno, skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte