Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NAMJEŠTANJE TENDERA VIŠEMILIJUNSKE VRIJEDNOSTI: Policija izuzima dokumentaciju o BS Telecomu, Nikšiću i Grabovici!

Sporni ugovori koje su firme BS Telecom i B4B potpisale s javnim preduzećima koja su kontrolisali čelnici SDP-a BiH. Policija istražuje i prepiske bivše izvršne direktorice BH Telecoma Dženane Muračević s Emirom Huremom iz BS Telecoma. Nermin i Mirsad Nikšić, Elvedin Grabovica, Ensad Karić i Kemal Kačapor na sumnjiv način dodijelili više od 30 milijuna maraka javnih poslova povlaštenoj kompaniji BS Telecom, piše Zurnal.info.

Pripadnici FUP-a, po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, izuzimaju dokumentaciju iz BH Telecoma i Elektroprivrede BiH, a koja se odnosi na ugovore koja su ta javna poduzeća potpisala sa privatnim kompanijama BS Telecom i B4B.

Prema informacijama Žurnala, policija izuzima ugovore potpisane u razdoblju između 2012. i 2015. godine. Istovremeno, od Elektroprivrede BiH zatražene su i evidencije ulazaka u zgradu za 15 osoba među kojima su lider SDP Nermin Nikšić, zatim njegov brat Mirsad, potom Miodrag Škrbić, Kemal Kačapor, Emir i Nihad Hurem, te Dženana Muračević.

U dopisu koji je iz FUP-a dostavljen na adresu EP BiH zatraženi su detalji o sastancima koje je tadašnji direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica imao sa navedenim osobama. Od BH Telecoma su zatraženi podaci o tenderu iz studenog 2011. godine, te neslužbena prepiska tadašnje direktorice za informacijske tehnologije BH Telecoma Dženane Muračević s vlasnikom BS Telecoma Emirom Huremom u kojoj njih dvoje dogovaraju tenderske uvjete.

Tijekom mandata SDP-a BiH, firma BS Telecom potpisala je s javnim poduzećima u nadležnosti Vlade FBiH najmanje 26 ugovora čija je vrijednost oko 36 milijuna maraka. BS Telecom je potpisivao ugovore sa Elektroprivredom BiH, BH Telecomom, Autocestama FBiH, HT Eronetom i ostalim poduzećima gdje su glavnu riječ vodili kadrovi koje je imenovala tadašnja Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu.

U tom razdoblju, sjedište firme BS Telecom bilo je na adresi Tvornička 3 Ilidža, a na istoj adresi bilo je sjedište i kompanije T3 čiji je osnivač Elvedin Grabovica. Danas je sjedište BS Telecoma u ulici Branitelja Sarajeva na broju 20. Na istoj adresi se nalazi i kompanija Meganet čiji je osnivač i vlasnik Elvedin Grabovica. Inače, firma Meganet je zajedno sa fizičkim osobama Nermin i Mirsad Nikšić suosnivač kompanije CTK Carbid Tools Konjic.

Istražni organi sumnjaju da su upravo ove privatne veze bile ključne da kompanija BS Telecom bude jedan od glavnih partnera javnih poduzeća kojima su upravljali kadrovi SDP-a BiH.

Još 2012. godine Slobodna Bosna je objavila detalje o namještanju tendera u BH Telecomu. Tadašnja izvršna direktorica Dženana Muračević 16. studenog 2011. godine obavještava Emira Hurema iz BS Telecoma da mu je, prije objave tendera, stavila na raspolaganje dokumentaciju.

“Hajde, pročitaj i daj sugestije”, napisala je izvršna direktorica BH Telecoma direktoru BS Telecoma.

“Pričao sam s Kemom jučer, ako treba da ti pomognemo oko tenderske dokumentacije”, odgovorio je Hurem.

Kemo o kojem govore je, zapravo, Kemal Kačapor tadašnji član Nadzornog odbora BH Telecoma koji je na funkciju imenovan na prijedlog tadašnjeg federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, a danas jednog od najbližih suradnika predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

U tom razdoblju, BS Telecom je od BH Telecoma dobio poslove vrijedne više od 11 milijuna maraka. Istovremeno, od Autocesta FBiH BS Telecom je dobio ugovore vrijedne najmanje 20 milijuna maraka. Generalni direktor Autocesta tada je bio kadar SDP-a Ensad Karić, dok je izvršni direktor tog javnog poduzeća bio brat premijera Nikšića – Mirsad. Od Elektroprivrede BiH BS Telecom je dobio ugovore vrijedne oko 2 milijuna maraka. Generalni direktor EP BiH tada je bio Elvedin Grabovic, poslovni partner predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Kada je u pitanju firma B4B Orašje, istražni organi traže detalje ugovora potpisanog u prosincu 2013. godine o nabavci tzv SAP-a za BH Telecom. Vrijednost ugovora je 2,3 milijuna maraka. U istom razdoblju, firma B4B bila je porezni dužnik, pa nije jasno kako je dobila poslove u javnom poduzeću. Firma je poslovala i sa Elektroprivredom BiH, a i mediji su, ranije, i nju dovodili u vezu sa Elvedinom Grabovicom./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte