Hrvatski Medijski Servis

PLENKOVIĆ PORUČIO IZ BRUXELLESA: Europske pučane izvijestit ću o položaju Hrvata u BiH

Foto: PIXELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da će na summitu EU-a u Bruxellesu iskoristiti prigodu da razgovara s europskim čelnicima o stanju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora s obzirom na položaj hrvatskog naroda.

“Iskoristit ću ovu prigodu da izvijestim o stanju u BiH nakon općih izbora, da malo upoznam lidere s detaljima, s analizom i našim viđenjem onoga što se dogodilo, osobito s obzirom na položaj hrvatskog naroda kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH i nužnosti legitmne političke zastupljenosti u najvišim institucijama zemlje”, rekao je Plenković, prije početka sastanka čelnika Europske pučke stranke, prenosi Hina.

Plenković je doputovao u Bruxelles, gdje se u sljedeća tri dana održava niz summita – osim redovitog listopadskog summita, koji će biti posvećen brexitu, migracijama, unutarnjoj sigurnosti, eurozoni i vanjskoj politici, održat će se još dva sastanka s azijskim zemljama.

Na upit što očekuje od otvaranja pitanja BiH i hoće li tražiti da to uđe u zaključke, Plenković je rekao da to nije realno.

“Nije realno da uđe u zaključke. Tražit ćemo da se vodi jedna strukturirana rasprava. To je već napravila ministrica vanjskih poslova na razini Vijeća za vanjske poslove. Prema tome, hoćemo da ta tema dobije odgovarajuću pozornost i da svi prepoznaju o čemu se radi jer je moj dojam već dugi niz godina da samo jedan suženi krug ljudi u biti do kraja razumije što se događa”, rekao je Plenković./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte