Hrvatski Medijski Servis

PLENKOVIĆ: Osuđujemo paljenje “Novosti”, dio sadržaja na HOS-ovoj ploči neprihvatljiv

Na sjednici Vlade Hrvatske premijer Andrej Plenković osvrćući se na pitanje spomen ploče HOS-a je kazao da je to pitanje riješeno.

-Dio sadržaja na ploči je neprihvatljiv, istaknuo je i napomenuo da će se danas održati sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Zadaća je Vijeća da što skorije formulirao preporuke pravnih stručnjaka u vezi sa simbolima i znakovljem kako bi što prije riješili praksu koja je dovela do nedoumica. Prva smo Vlada koja će se suočiti s tim problemom. Nažalost nijedna druga vlada nije to pitanje regulirala, istaknuo je hrvatski premijer.

Postoje i provokacije kako bi se destabiliziralo stanje i unio određeni razdor u javnosti. Tu mislim na marginalne stranke koje su palile “Novosti”, list koji izdaje srpska nacionalna manjina. Mi osuđujemo takvo ponašanje. I policija je podnijela kaznenau prijavu. Takvo ponašanje nećemo tolerirati niti dopustiti da ugrozi demokratski smjer kakav gradimo, napomenuo je premijer Plenković.

Govoreći o reformi obrazovanja Plenković je kazao između ostalog kako o ovome svatko u Hrvatskoj ima svoje mišljenje jer svakome je važno kakvo obrazovanje će njegovo dijete steći. Zahvalio je članovima Posebnog stručnog povjerenstva koje je izradilo prijedlog Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije, te poručio da Vlada želi oko pitanja obrazovne reforme postići najširi konsenzus na pluralistički način koji će pomiriti i približiti dosta udaljena stajališta brojnih aktera koji su uključeni u proces reforme. Očekuje se i da prijedlog Akcijskog plana za provedbu obrazovne strategije krene dalje u proceduru, na saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu koji vodi Vesna Bedeković i nadležne resore, posebno na procjenu financijskog učinka. Premijer Hrvatske je, kako prenosi HRT, izjavio i da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac osigurala 40 milijuna kuna za potporu školama.

Spominjući izvršenje proračuna Hrvatske Plenković je naveo i rast industrijske proizvodnje, rast priljeva dohotka od turizma te kazao da je čak ostvaren i proračunski višak i to u vrijeme kada u Hrvatskoj nije bila tehnička vlada./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte