Hrvatski Medijski Servis

PLENKOVIĆ: Hrvatska će intenzivno raditi na uvođenju eura kao valute

Nakon održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković je kazao kako je njegova Vlada od HDZ-a dobila podršku za zamjenu dionica HEP-a za dionice INA-e. On je kazao kako će Hrvatska intenzivno raditi na uvođenju eura kao valute, javlja Anadolu Agency (AA).

Andrej Plenković je izjavio kako je nakon arbitražne odluke suda o INA-i njegova Vlada dobila podršku i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kako je INA-u potrebno vratiti u hrvatsko vlasništvo putem otkupa dionica koje su u posjedu MOL-a.

Plenković se kao premijer uz podršku Mosta kao partnera u Vladi zalaže za model otkupa dionice putem inicijalne javne ponude za 25 posto minus jednu dionicu Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski premijer smatra kako je to “strateški potez državničkog karaktera za Hrvatsku u interesu domaćeg gospodarstva i energetske sigurnosti na kojem će Vlada raditi u ovoj godini“.

“Ovo je najbolji model koji bi generirao naše tržište kapitala. Smatramo da je HEP u toj poziciji u mogućnosti dodatnog osnaživanja gospodarstva“, izjavio je Plenković.

Govoreći o samom arbitražnom postupku oko INA-e, Plenković je istaknuo kako je cijeli postupak arbitraže tajan te kako se hrvatska strana konzultira sa pravnim predstavnicima.

Hrvatski premijer smatra kako nema potrebe za organiziranjem građanskog referenduma o temi otkupa INA-e putem prodaje dijela HEP-a te smatra kako je to odluka koja spada u domenu Vlade i Sabora.

Plenković je kazao kako očekuje da će Hrvatska za vrijeme njegovog mandata prići blizu ispunjenju kriterija za uvođenje eura kao valute, na što se Hrvatska obvezala.

“Trudit ćemo se da se smanji javni dug, da se ojača gospodarski rast i pripreme sve radnje kako bismo uveli euro u Hrvatsku“, kazao je Plenković.

Tema sastanka, između ostaloga, bili su i lokalni izbori koji će se održati u svibnju ove godine te jačanje HDZ-a kao stranke za tu zadaću./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte