Hrvatski Medijski Servis

PENDEŠ – GRONSKI: Nastavak podrške SAD-a euroatlantskim integracijama BiH

Ministrica i zamjenici ministrice obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, Sead Jusić i Boris Jerinić razgovarali su danas s izaslanstvom Sjedinjenih Američkih Država koju je predvodio zamjenik komandanta Komande američkih kopnenih snaga u Europi za rezervne snage i nacionalnu gardu generalmajor John Gronski.

Razgovaralo se o naporima i izazovima koji stoje pred institucijama obrane BiH na euroatlantskom putu, o aktivnostima usmjerenima na aktiviranje MAP-a, jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH, suradnji SAD i BiH u oblasti obrane te oblicima suradnje u narednom razdoblju.

Najviši dužnosnici Ministarstva obrane BiH iskazali su zahvalnost zbog posjete generala Gronskog, kojom je još jednom potvrđena dosljednost SAD u vođenju politike podrške i posvećenosti BiH.

Bosna i Hercegovina, kako je istaknuto, ostaje predana euroatlantskim integracijama, a aktivacija MAP-a za BiH je imperativ, ne samo za BiH, već i za euroatlantsku zajednicu.

Posebno je iskazana zahvalnost SAD za sveukupnu pomoć koju se realizira kroz programe bilateralne suradnje Mil-to-Mil, kroz program Državnog partnerstva s Marylandom, kroz program školovanja IMET, kao i materijalno-financijsku pomoć kroz program FMF.

Pendeš je upoznala Gronskog o poduzetim radnjama i naporima vezanim za uknjižbu perspektivne vojne imovine, što je i uvjet za aktiviranje MAP-a.

Pendeš je istaknula da je Ministarstvo obrane BiH učinilo značajan iskorak u tom procesu, te izrazila očekivanje skorog prijema BiH u MAP.

Zamjenici ministra obrane Sead Jusić i Boris Jerinić, su također zahvalili generalu Gronskom na posjeti i za ukupnu pomoć SAD Ministarstvu obrane BiH, pri čemu se razgovaralo i o prioritetima suradnje u narednom razdoblju.

Gronski je iskazao opredijeljenost i podršku SAD-a da pomogne BiH i pozitivnim ocijenio opredijeljenost ka euroatlanstkim integracijama, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte