Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

VELEPOSLANIK AUSTRIJE: Izmjena Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda uvjet je napretka BiH ka EU

Austrijski veleposlanik u BiH Martin Pamer izjavio je kako razumije strahovanja Hrvata da im Bošnjaci ponovo ne nametnu člana Predsjedništva BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Svako ima pravo najaviti kandidaturu. I to je legitimno. Ali, ta kandidatura potvrđuje strahovanja koja iznosi predsjednik Čović. Radi se o dva principa, koji su suprotstavljeni. Jedan je, da postoji sistem jedan čovjek – jedan glas. A drugi je princip – kolektivno pravo i pripadnost narodu. U BiH imamo 51 posto Bošnjaka, 30 posto Srba i 15 posto Hrvata, i svi su, kao kolektiviteti, „isti“, konstituvni. Na teritoriji Federacije, Bošnjaka je bitno više nego Hrvata i time oni mogu utjecati na izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, ako se vodimo principom kolektivnog prava i pripadnosti konstitutivnom narodu. I sada hrvatski političari žele riješiti to pitanje kroz promjene Izbornog zakona, sto je u principu razumljivo, kazao je Pamer u intervju sarajevskom Dnevnom avazu.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH Pammer je rekao kako tu treba razlikovati pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, Mostar, Dom naroda Federacije, odnosno slučaj Ljubić, te Sejdić – Finci.

-Kad je riječ o izboru članova Predsjedništva, obzirom na konstitutivnost naroda, može se postaviti pitanje legitimnog predstavljanja i kako to postići. Provedba presude u slučaju Ljubić je, međutim, nešto što se može uraditi i nameće se kao prioritet. Predstoje nam izbori i oni su preduvjet europskih integracija, ako su provedeni u skladu s presudom Ustavnog suda. To je jedno s drugim izravno vezano i uvjet je daljeg dobrog napretka BiH ka EU, kazao je Pammer.

Pammer smatra kako izmjene Izbornog zakona treba rješavati korak po korak, a ne sve odjednom, jer bi to međusobno uvjetovanje značilo blokadu koja nikomu nije u interesu”.

-Stoga se kao razuman pristup samo po sebi nameće da stvari treba rješavati korak po korak. Ako bi se, dakle postigla provedba presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić, to bi osiguralo legitimitet predstojećih izbora. A onda se kasnije, korak po korak, trebaju rješavati i druga pitanja, uključivo Mostar, mišljenja je austrijski veleposlanik u BiH.

Pamer smatra kako izbore ne treba odgađati.

– Mislim, ne. Akteri znaju šta trebaju raditi. Imaju otprilike šest tjedana da nađu rješenje, kako bi se izbori raspisali na vrijeme. Ako ne uspiju, moraju snositi odgovornost za ono što bi moglo uslijediti. Mi, kao međunarodna zajednica, već smo uključeni i pomožemo.

Pamer je protiv toga da visoki predstavnik nameće izmjene Izbornog zakona.

– Pravno je to moguće. No, takva odluka odvela bi nas u pogrešnom smjeru. Bio bi to okvir koji smo prevazišli. Nametanje ne bi istinski riješilo probleme, a sama intervencija visokog predstavnika otvorila bi seriju pitanja, čak uključujući i ono koje se tiče legaliteta, a mnogo više legitimiteta takve odluke, kazao je.

Naglasio je kako Austrija i EU, želeBiH koja je sve više u stanju sama rješavati svoje probleme, donositi odluke koje su plod unutarnjeg dogovora.

-Nametanja i intervencije sa strane nisu potrebne. Vi imate izabrane predstavnike i mi ih smatramo odgovornim. Ne želimo se odreći tog principa i on za nas predstavlja suštinu suvereniteta države.Kriza povodom izbora ili poslije izbora može se izbjeći. Do odgovornih osoba u BiH je da se dogovore i nastave dalje, kazao je veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte