Hrvatski Medijski Servis

Organiziran Okrugli stol: Obrana BiH – Tomislavgrad u Domovinskom ratu

U organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Matice hrvatske, koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Općine Tomislavgrad održan je okrugli stol pod nazivom Obrana Bosne i Hercegovine – Tomislavgrad u Domovinskom ratu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U radnom dijelu okruglog stola o ulozi općine Tomislavgrad u Domovinskom ratu, govorilo je devet izlagača od kojih je bilo i novih izlagača u namjeri proširenja okruglog stola, od kojih su većina bili vršitelji najodgovornijih civilnih i vojnih dužnosti u to vrijeme, te povjesničari i arhivisti koji se danas bave proučavanjem Domovinskog rata.

Ratni načelnik Tomislavgrada Mijo Tokić govorio je o funkcioniranju općinskih tijela vlasti za vrijeme rata i problemima s kojima su se susretale u okolnostima praktičnog nepostojanja državnih institucija.

„Općine su morale na sebe preuzeti sve državne obveze, funkcionirale su kao male državice – polisi“, istakao je Mijo Tokić. General Željko Glasnović, zapovjednik brigade HVO-a Kralj Tomislav u listopadu 1992. godine istaknuo je kako je brigada Kralj Tomislav bila najbolja i najspremnija brigada HVO-a i HV-a, „a nije imala marketinga da se reklamira i tako je ostala gotovo bez ikakvih zasluga“, istaknuo je general Željko Glasnović.

Dr. sc. Ivan Bagarić, ratni načelnik saniteta Hrvatskog vijeće obrane podsjetio je na  kronologiju i okolnosti u kojima je osnivano zdravstvo Herceg-Bosne navodeći brojčanim i drugim relevantnim podatcima njegovo izuzetno dobro funkcioniranje, u često nemogućim, ratnim uvjetima. Posebno zanimljivo bilo je slušati citiranje izvorne dokumentacije o pisanoj korespondenciji između hrvatskih i bošnjačkih vojnih saniteta u kojima se bošnjačkim snagama u Mostaru nudi pomoću u lijekovima, sanitetskom materijalu kao i liječenje ranjenih vojnika Armije BiH u bolnicama HVO-a ili u Republici Hrvatskoj.

Iako je pomoć ponuđena uz asistenciju međunarodnih mirovnih snaga bošnjačko rukovodstvo ju je odbacilo optužujući na kraju hrvatsku stranu za odbijanje davanja pomoći.
Umjesto odsutnog brigadira Marijana Perkovića, njegov rad je pročitao Filip Andrić. Iz teksta Marijana Perkovića saznajemo o samoorganiziranju hrvatskih branitelja prilikom ispomoći u opremanju, obuci i ustroju brigade Kralja Tomislava.

Fra Gabrijel Mioč, dekan Duvanjskog dekanata i gvardijan Franjevačkog samostana za vrijeme Domovinskog rata, je na upečatljiv način opisao nezahvalnu ulogu u kojoj se Crkva, kao ustanova mira, našla u neprirodnom okružju rata. Posebno je istakao nastojanja vodstva katoličke crkve da, često usprkos potrebama, svećenstvo i crkvu drži dalje od politike i djelatnosti koje nisu u skladu s naukom crkve. Podvukao je također činjenicu da za vrijeme rata u općini, on sam se na vrlo konkretan način zalagao za osobnu sigurnost kako svećenika tako i građana drugih vjeroispovijesti.

Umjesto arhivista Hrvatskog memorijalno dokumentacijskom centru Domovinskog rata, Ilije Vučura, njegov rad je pročitao moderator okruglog stola Ivan Radoš. U sumarnom izvješću naveo je sve arhivske fondove i zbirke u kojima se čuva dokumentacija o općini Tomislavgrad i njenim stanovnicima u Domovinskom ratu.

Pukovnik Boško Papić zapovjednik brigade Kralj Tomislav, kasnije 79. domobranske pukovnije HVO-a izložio je kronološki pregled ustrojavanja i ratnog puta postrojbe od travnja 1992. do završetka rata krajem 1995. godine.

General Željko Šiljeg, ratni zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, govorio je o izuzetnom strateškom značaju Tomislavgrada iz vojnog aspekta. „Tomislavgrad je središte kružnice čije krajnje točke dodiruju istočne granice RH na području Iloka, zatim Čakovca na sjeveru, Savudrije na zapadu i Prevlake na jugu. Nadalje govorio je o Tomislavgradu kao stožernoj točki obrane sjeverozapadne Hercegovine, nakon pada Kupresa, i strategijskoj osnovici za završne operacije Domovinskog rata.
Posljednji izlagač skupa, Ivan Stanić „Švabo“ jedan od zapovjednika brigade HVO-a kralj Tomislav govorio je o ustrojavanju brigade kralj Tomislav te njenog ustrojavanja u 79. domobransku pukovniju. Na kraju okruglog svim prisutnima se obratio Ivan Mamić „Ićola“ zapovjednik HOS-a u brigadi Kralj Tomislav. On je istaknuo kako „HOS nikada nije položio zakletvu bošnjačkom ratnom vođi Aliji Izetbegoviću, nego je HOS Tomislavgrad bio odan vodstvu Hrvatske Republike Herceg-Bosne i zapovjedništvu HVO-a u Domovinskom ratu. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte