Hrvatski Medijski Servis

ORBAN: Kršćanstvo je posljednja nada Europe

Mađarski premijer Viktor Orban

Osam proteklih godina bile su uspješne “i bolje nego što smo očekivali”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u govoru o stanju nacije održanom u Budimpešti u kojem je ocjenjivao rad svoje vlade otkako je došao na vlast 2010., javlja mađarska novinska agencija MTI. Stanje oporbenih stranaka u svojoj je zemlji ocijenio “žalosnim” i poručio da “Mađarska zaslužuje bolje”, pa zato “nije čudo što je veća želja u zemlji da se smijeni oporba, a ne vlada”.

Pohvalio je “uzorito ponašanje mađarske policije”  i dvostruku ogradu koja je “uspješno zaštitila južnu granicu zemlje”. Orban je upozorio da su političari u Berlinu, Bruxellesu i Parizu “izvor opasnosti” jer pritišću Mađarsku da prihvati “politike kojima su vlastite zemlje pretvorile u useljeničke države čime su otvorile vrata propasti kršćanstva i širenju islama.

“Mislimo da je kršćanstvo posljednja nada Europe”, rekao je mađarski premijer.  U vezi s migrantima kritizirao je američkog milijardera i aktivista mađarskog podrijetla Georgea Sorosa kojega optužuje da stoji iza plana uvoza migranata u Europu.

“Bude li potrebno, uvest ćemo jače i jače oružje protiv tog plana”. Mađarski plan “Stop Soros” je prvi korak, rekao je Orban, navodi MTI, prenosi Hina.

Soros, zagovornik globalizma i otvorenih granica, je u programskom tekstu za rješavanje migrantske krize u rujnu 2015. na internetskoj stranici Project Syndicate objavio kako Europska unija mora godišnje primati najmanje milijun migranata u dogledno vrijeme te da taj teret mora pošteno raspodijeliti. Pri tome se mora poštivati želje migranata kao i pojedinih zemalja kako bi ih se smjestilo uz uporabu najmanje moguće prisile.

Sigurni kanali moraju se uspostaviti za migrante do njihovih zemalja odredišta, a EU isto tako mora osigurati 15.000 eura po migrantu prve dvije godine te da do tih sredstava može doći izdavanjem dugoročnih obveznica.

Orbanova vlada koja zagovara nacionalne interese u utorak je podnijela parlamentu zakon koji bi ovlastio ministra unutarnjih poslova da zabrani nevladine organizacije (NGO) koje podržavaju migraciju i predstavljaju “nacionalni sigurnosni rizik”. Zakon predviđa 25 posto poreza na strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju migraciju u Mađarskoj u svrhu odvraćanja ilegalne imigracije.

Ujedinjeni narodi ocijenili su u petak da je predloženi antiimigracijski zakon “napad na ljudska prava” i pozvali su mađarsku vladu da podrži pravo na slobodu udruživanja. Orban je u govoru najavio da će se njegova vlada “također boriti u međunarodnoj areni”, i da će u ponedjeljak predati rotirajućem  predsjedništvu Europske unije prijedlog “hermetičke zaštite” europskih granica./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte