Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Oduzeto 49 vozila vrijednih 250.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su 49 puničkih motornih vozila koja su prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu i prodavana bez prethodno izmirenih uvoznih dažbina, a čija vrijednost je procijenjena na iznos od 250.000 KM.

Iz UIO BiH pojašnjavaju da su pripadnici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage, Regionalni centar Sarajevo, u tijeku prethodnog tjedna, a na osnovu prikupljenih operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu proveli plansku operativnu aktivnost na sprečavanju krijumčarenja i rasturanja putničkih motornih vozila.

U aktivnostima na terenu utvrđeno je da su se vozila uvozila privremeno u BiH na stranim tablicama, koje su skidane i vraćane u inostranstvo, dok su vozila ostajala u BiH, te najčešće prodavana u dijelovima.

Izvršen je pregled i kontrola poslovanja nekoliko pravnih i fizičkih osoba, koje se bave prodajom vozila i dijelova na područiju Viteza, Kiseljaka i Sarajeva. Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je prethodno dobivena i stečena putem programa EXBS od Vlade SAD-a.

Tijekom vršenja kontrole na nekoliko odvojenih lokacija pronađeno je i oduzeto 49 vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri kao i plaćanja uvoznih dažbina u ukupnoj vrijednosti od 250.000 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz UIO BiH pozivaju sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte