Hrvatski Medijski Servis

OBRAČUN U SDA Smjenjeni Kukić srušio SDA-ovu vladu Tuzlanske županije

Foto: Tip.ba

Skupština Tuzlanske županije na današnjoj izvanrednoj sjednici izglasala je nepovjerenje županijskoj vladi na čijem čelu se nalazi premijer Bego Gutić iz SDA. Nakon pojedinačnog glasanja utvrđeno je da je za glasalo 20 zastupnika, protiv je bilo 3, a suzdržanih 11 zastupnika.

Prve informacije kazuju da će nova vlada biti imenova večeras, kao i da je jedini kandidat za poziciju premijera aktualni ministar financija Jakub Suljkanović, isključen iz SDA, odan Kukiću.

Ovakav potez, kako piše Klix.ba, uslijedio je nakon žestokih unutarstranačkih previranja u SDA koja su posljedica uvođenja Povjerenstva u Županijski odbor SDA Tuzlanske županije.

Današnja smjena tumači se kao reakcija bivšeg predsjednika ŽO SDA TŽ Mirsada Kukića kojem je Predsjedništvo SDA na posljednjoj sjednici uvelo Povjerenstvo.

Smjena Vlade Tuzlanske županije pokazala je da Mirsad Kukić i dalje kontrolira političke procese u ovoj županiji, a ne predsjednik SDA Bakir Izetbegović ili potpredsjednik SDA iz Tuzle Safet Softić, piše Klix.

Već mjesecima špekulira se kako će Skupština Tuzlanske županije smijeniti premijera Begu Gutića koji je tijekom prošle godine u nekoliko navrata optužio Kukića “da ga ruši”.

Gutić je danas zatražio od predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da u skladu sa ustavnim ovlaštenjima uputi Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti današnje sjednice Skupštine Tuzlanske županije.

Na drugoj strani, predsjednik Skupštine TŽ Senad Alić kazao je da je hitna sjednica županijskog organa zakonodavne vlasti sazvana u skladu sa zakonom i da Gutić ima pravo tražiti pokretanje ocjene ustavnosti današnje sjednice.

Inače, povjerenik Predsjedništva SDA u TŽ Amir Fazlić sinoć je pisao Aliću upozoravajući ga da je Predsjedništvo SDA dalo podršku Vladi TŽ. Fazlić je na izvanrednoj konferenciji za medije kazao kako će svi zastupnici iz SDA koji glasaju za smjenu biti isključeni iz SDA.

“Za sva važna pitanja klubovi zastupnika SDA su dužni zatražiti i pribaviti mišljenje i stav nadležnih organa stranke koja su za njih obvezujuća i nepoštivanje istih podliježe odgovornosti”, zaprijetio je Fazlić.

Zanimljivo je da SDA nema samo problem u vezi funkcioniranja izvršne vlasti u Tuzlanskoj županiji. Problem u Županiji Sarajevo nastao je nakon što je premijer ove županije Elmedin Konaković napustio SDA koja je poručila kako će pokrenuti njegovu smjenu.

Portal Klix.ba već je ranije pisao kako je izvjesno da su u Tuzlanskoj županiji očito na sceni unutarstranački obračuni i planovi visokog dužnosnika SDA kada je riječ o poziciji za člana Predsjedništva BiH.

Najveći zagovornik na sjednici Predsjedništva SDA da Mirsad Kukić bude smijenjen bio je dopredsjednik SDA Safet Softić (delegat u Domu naroda PSBiH) koji pretendira  i za poziciju kandidata te stranke za člana Predsjedništva BiH. Softić je predložio Amira Fazlića za povjerenika u TŽ, a neće mu biti na odmet podrška Županijskog odbora u borbi za stranačku kandidaturu za Predsjedništvo BiH.

Sada se nameće i pitanje pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji ima najveće šanse osvojiti predsjednički mandat. Kako saznaje Klix, Kukić je bio spreman ispred Županijskog odbora SDA u TŽ podržati Zvizdiću za kandidaturu.

Ostaje nejasno koliko će se unutarstranačka prepucavanja u najjačoj bošnjačkoj političkoj stranci u BiH odraziti na politiku stranke ukoliko se uzme u obzir da se ove godine u BiH održavaju parlamentarni izbori.

Na posljednjim općim izborima Mirsad Kukić i njemu odana zastupnica u Parlamentu FBiH Elzina Pirić su osvojili 37.000 glasova. U prijevodu to znači da Kukić i Pirić i bez podrške SDA mogu sebi osigurati mandate u organima zakonodavne vlasti./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte