Hrvatski Medijski Servis

OBILJEŽENA OBLJETNICA OSLOBAĐANJA JAJCA: “Ne napuštajte rodnu grudu, za koju su branitelji dali svoje živote”

Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS BiH, nazočilo je danas obilježavanju 22. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral”, oslobodile nakon trogodišnje okupacije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz ovoga i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe u svome rodnom gradu i okolici kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga sve do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je služena misa zadušnica za poginule branitelje.

U nadahnutoj propovijedi fra. Jure Tokalić je naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao ponovno biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

Nakon toga, svečano je razvijena zastava hrvatskog naroda na tvrđavi te su položeni vijenci na spomen obilježju poginulim braniteljima.   Vijence su položili: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a), izaslanstva Hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ratni zapovjednici hrvatskih snaga, vojno redarstvene operacije Maestral 95,  izaslanstvo grada Virovitice i dužnosnici RH i predstavnici Ministarstva obrane BiH, Hrvatske komponente.

Svečana akademija u Domu kulture počela je intoniranje himni Bosne i Hercegovine te Lijepom našom i obraćanjem Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je domaćin svečanosti.

Nakon njega, nazočnima su se obratili i predstavnici generalskog zbora, braniteljskih udruga, kao i predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio i predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara koji je čestitao ovu ponosnu obljetnicu.
Čavara: Poklanjam se svakoj žrtvi

U prigodnom obraćanju  Čavara je naglasio je da su svi nazočni s pomiješanim osjećajima, među kojima su najjači osjećaj tuge zbog svih stradanja i osjećaj ponosa zbog pobjede združenih snaga HVO-a.

“Poklanjam se svakoj žrtvi, svakom poginulom i umrlom branitelju koji je svojim životom oslobodio područja na kojima smo se borili. Zato ih se danas s ponosom i prisjećamo. Ne smije nitko nijekati ni mijenjati povijest, a zastava koja se vijori na Tvrđavi kao simbol slobode u Jajcu ne bi trebala smetati nikom, ni učenicima na svjedodžbi, ona je simbol stabilnosti općinske vlasti, a opet smeta kao da je neprijateljska.

Zato u zajedničkoj borbi za pravdu i istinu, za dobro svakog čovjeka u BiH, budućnost trebamo graditi na istini i pravdi jer samo tako gradimo mir.” poručio je Predsjednik Federacije BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte